Pelaaminen ja stressi – millä keinoin parempaan jaksamiseen talven kaamoksessa?

Monelle meistä suomalaisista iskee talven pimeinä kuukausina kaamosmasennus, tai vähintäänkin kaamosväsymys. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että valonmäärä vähenee täällä pohjoisessa. Jos itse olet huomannut tällaisen vaikutuksen omassa kehossasi ja mielessäsi, niin siihen voi yksinkertaisen hoito tai lääke olla erilaiset “aurinko”-lamput, jotka herättävät sinut aamuun valollaan antaen näin sitä tarvittavaa valoa, juuri oikealla tavalla. Hanki itsellesi kirkasvalolamppu. Tutkimukset osoittavat, että se on tehokas apu kaamosväsymykseen, toisaalta myös D-vitamiini on aine, jota kannattaa lisätä omaan arkeen vaikka tilaamalla nettiapteekista kuten Oiva Apteekki. Ruuasta on melkein mahdotonta saada tarpeeksi D-vitamiinia, joten D-vitamiinivalmisteen käyttö on perusteltua ympäri vuoden. Jos haluat selvittää D-vitamiinitasosi varmasti, kannattaa ne käydä mittauttamassa. Näin tiedät varmasti, kuinka paljon sinun täytyy nauttia ylimääräistä D-vitamiinia, jotta arvosi pysyvät optimaalisina.

Jos sinä et huolehdi omasta jaksamisestasi, niin kuka sen tekisi?

Pelaaminen ja jaksaminen – vinkit jaksamiseen

Jokainen pelaaja tietää, että jos pelisessio on edellisenä iltana jatkunut pitkälle yöhön ja aamulla on ollut aikainen herätys, niin se koko päivä on ollut vaikeampi. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että kehomme ja aivomme tarvitsevat lepoa ja unta. Sen varsinaisen unenmäärä on henkilökohtainen ja vaihtelee yleisesti siellä 6-8 tunnin välillä vuorokaudesta, mutta jokainen meistä tarvitsee sitä unta palautuakseen. Varsinkin jos ole pelaamassa turnauksessa, niin sinun pitää varmistaa itsellesi myös lepoajat ja nukkuminen – muuten reaktiosi seuraavassa ottelussa ovat niin heikot ja muutenkin huomiokyky heikko, että tappio on varma. Omaa unen tarvettaan ei tiettävästi voi harjoituksella vähentää. Se voi kuitenkin muuttua iän ja terveydentilan myötä. Ihminen selviää kyllä pitkiäkin aikoja nukkumalla liian vähän, mutta tällä on kielteisiä vaikutuksia niin terveyteen, muistiin kuin mielialaan. Riittävästä unesta kannattaa siis pitää huolta.  Jatkuvasti alle 5–6 tunnin jäävät yöunet lisäävät sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen riskiä. Liian lyhyen yöunen syynä on usein yksinkertaisesti se, että unesta tingitään liikaa. Huonolaatuisen unen syitä voivat olla liiallinen stressi, jatkuvat huolet tai meluisa tai liian lämmin nukkumisympäristö.

Huolehdi kehosi vitamiineista ja hivenaineista

Yleisten ruokailutapojen lisäksi voi varmistaa, että ruokavaliossa on tarpeeksi tiettyjä, väsymykseltä ja uupumukselta suojaavia vitamiineja ja hivenaineita. Ja jos näitä vitamiineja kerta on saatavilla ihan nettiapteekista, miksi niitä ei käyttäisi?

Euroopan ruokaturvallisuusviranomainen EFSA on hyväksynyt joillekin vitamiineille ja hivenaineille terveysväittämän, joiden mukaan ne vaikuttavat väsymystä ja uupumusta vähentävästi. Tämä tarkoittaa sitä, että terveysväitteellä on takanaan vahva tieteellinen näyttö. 

Väsymystä ja uupumusta vähentävät

  • riboflaviini eli B2-vitamiini
  • niasiini eli B3-vitamiini
  • pantoteenihappo eli B5-vitamiini
  • B6-vitamiini
  • kobalamiini eli B12-vitamiini
  • C-vitamiini
  • folaatti
  • magnesium
  • rauta

Oletko miettinyt koskaan sitä, että se, mitä syöt vaikuttaa myös mieleesi? Syömäsi ravinto vaikuttaa aivoterveyteesi. Aivot ovat riippuvaisia siitä, mitä ihminen syö, vaikka ne pitävätkin hyvin huolta itsestään, eivätkä elimistössä ensimmäisinä jää ilman energiaa. Ruuan idea on ensisijaisesti pitää verensokeri tasaisena eli syödä fiksulla ruokarytmillä. Keskittymiskyvyttömyys on yksi epätasapainossa olevan verensokerin oire, ja mikäli se iskee kesken pelisession, tiedät mikä on tuloksena.

Huolehdi itsestäsi

Pelaaminen on kivaa, mutta siinä vaiheessa kun pelaat enemmän, tai jos sinulla on selviä tavoitteita pelaamiseen liittyen, on hyvä pitää huolta myös omasta itsestä. Se ei toimi vain pelkällä noutoruoalla ja energiajuomilla. Pelaaminen korkealla tasolla vaatii, että oma keho ja mieli toimii parhaalla mahdollisella tavalla – siihen liittyvät edellä mainitut uni ja vitamiinit, mutta myös muu liikunta ja ravinto. Se, että pärjäisit peleissä, vaatii, että kehosi toimii parhaalla mahdollisella tavalla, ja voit itse vaikuttaa siihen helpoilla tavoilla.

Mieti esimerkiksi sitä, miten itse suhtaudut liikuntaan? Jos koet sen vastenmieliseksi, kehitä jotain siihen liittyvää, joka saa sinut ulos – edes kävelylle, sillä jo reilun puolentunnin kävely ulkona antaa aikaa aivoille ja silmille resetoitua pelin tiimellyksestä – älä siis räplää sitä älypuhelintasi kävellessäsi, vaan anna kehollesi ja mielellesi oikeasti aikaa palautua pelaamisesta ja näytön edessä olemisesta. Ja mitä tulee siihen ruokaan, me suosittelemme, että opettelet itse laittamaan ruokaa terveellisesti. Terveellinen ruoka ei tarkoita sitä, että se olisi pahan makuista, vaan kyse on enemmänkin maustamisesta – ja sen opettelusta samalla kun opettelee tekemään ruokaa. Ja itseasiassa, ruoanvalmistaminen itse on myös pidemmän päälle paljon edullisempaa kuin valmisruokien tilaaminen kotiin, ja useimmiten myös vähemmän suolaista ja rasvaista…. mieti ja kokeile!

Omasta kehostasi ja omasta pelitasostasi huolehtiminen vaatii huomiota moneen asiaan: uni, lepo, liikunta, juoma ja ruoka – näiden asioiden hallinta ja muistaminen eivät ole aina itsestään selviä, ja välillä joudut kenties muistuttamaan itseäsi ottamaan sitä lepoa, ja tekemään sitä ruokaa – mutta vain huomioimalla kokonaisvaltaisesti kehosi pelaamisen ohessa voit saavuttaa aivan sen korkeimman tason pelaamisessakin, ja omissa kyvyissäsi.

Leave a Reply