CS:GO

Counter-Strike: Global Offensive on Valve Corporationin ja Hidden Path Entertainmentin kehittämä taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli joka on neljäs Counter-Strike-sarjan peli. Peli julkaistiin 21. elokuuta 2012 Mac OS X:lle, PlayStation 3:lle, Windowsille ja Xbox 360:lle. Counter-Strike: Global Offensive on neljäs osa Counter-Strike-sarjaa. Aikaisemmat osat ovat nimeltään Counter-Strike (1999), Counter-Strike: Condition Zero (2004) ja Counter-Strike: Source (2004). Pelin parissa on jo 2000-luvun alusta järjestetty turnauksia, mutta nykyään lähes kaikki kilpapelaaminen liittyy uusimpaan versioon.

 

Pelin perusajatus

Pelin ydinajatuksena on taistelu poliisien erikoisjoukkojen (Counter-Terrorist) ja terroristien (Terrorists) välillä. Terroristien tehtävänä on räjäyttää kierroksen alussa annettu pommi tai eliminoida kaikki erikoisjoukot. Erikoisjoukkojen taas on estettävä pommin räjähdys, tai eliminoida terroristit.

Yhteen kilpailulliseen peliin kuuluu 30 erää, joista lopullisen karttavoiton vie se joukkue, joka saavuttaa ensin 16 erävoittoa. Se, onko pelaaja aluksi poliisi vai terroristi, määräytyy satunnaisesti. Puolia vaihdetaan 15. kierroksen jälkeen. Mahdollisessa 15-15-tasatilanteessa pelataan jatkoaika, jonka voittoon tarvitsee neljä kierrosvoittoa.

Yksi kierros kestää maksimissaan 1 minuutin ja 45 sekuntia. Kierros päättyy, kun joukkue on saanut tehtävänsä suoritettua tai eliminoitua kaikki viholliset. Yksi kilpailullinen ottelu saattaa kestää enimmillään jopa puolitoista tuntia.

Varsinainen ottelu voi olla yhden kartan, tai kahden tai jopa kolmen voitetan kartan mittainen kamppailu. Yleensä mitä enemmän rahaa ja mainetta on jaossa, sitä isommasta kamppailusta on kyse. Bo5 eli best of five kamppailut voivat kestää tunteja.

Ottelu alkaa aina pistoolikierroksella, jossa nimensä mukaisesti on käytössä vain pistoolit ja 800 dollaria varusteiden ostoon. Pistoolikierros pelataan ottelun alkamisen jälkeen myös puoltenvaihdon jälkeen. Asekierroksiksi kutsutaan kierroksia, joissa molemmilla joukkueilla on käytössään ”kunnolliset aseet”, kranaatit ja muut lisätavarat. Yleisesti asekierros maksaa 4000 dollaria ylöspäin per pelaaja. Pelaajalla voi olla rahaa ottelun aikana korkeintaan 16 000 dollaria. Säästökierroksilla pyritään köyhdyttämään vastustajaa niin paljon kuin mahdollista pienellä omalla investoinnilla. Yleensä säästökierrokset pelataan pelkillä pistooleilla, joilla on vaikea voittaa kunnon aseita vastaan. Lisäksi on olemassa niin kutsuttuja ”puoliostoja”, joissa joukkueen pelaajat ostavat mitä pystyvät hieman pienemmällä rahamäärällä. Lähde: https://www.is.fi/digitoday/esports/art-2000005072819.html

 

Rahalla saa ja rahatta häviää

Raha on iso osassa Counter-Strikea. Rahalla saa kranaattien lisäksi suojaliivejä/kypäriä, pomminpurkua nopeuttavan työvälineen sekä tietenkin aseita.

Pommin virittämisestä jokainen terroristi saa 800 dollaria, mikäli he häviävät kierroksen. Pommin virittäminen säästökierroksen aikana onkin hyvin tärkeää. Pommin virittäjä saa työstään 300 dollarin korvauksen kuin myös pomminpurkaja.

 

Eri joukkueet ovat parempia eri kartoilla

Counter-Striken kilpailullisessa tilassa on aktiivisessa käytössä seitsemän erinäköistä karttaa, jotka kaikki vaativat erilaisia taktiikoita ja tietämystä.

Samaa jokaisessa kartassa on kuitenkin se, että niistä löytyy aina kaksi pommipaikkaa; A ja B. Tällä hetkellä aktiiviseen karttavalikoimaan kuuluvat Dust II, Mirage, Train, Nuke, Inferno, Cache ja Overpass.

Karttoihin tehdään pieniä muutoksia tasaisin väliajoin, sillä jotkut kartat ovat puolueellisia jomman kumman tiimin eduksi. Myös aktiivinen karttavalikoima vaihtelee noin vuoden välein päivitysten takia.

 

Sanastoa

 

Frägivihollisen surmaaminen
Headshot / HSosuma päähän
HPHealth point (elämäpiste)
Damage / damaVahingoittuminen
Spawn / baseAloituspaikka
Map / mappiKartta
EcoSäästö
NoscopeIlman tähtäintä
Fullpull/ässäKoko vastustaja joukkueen eliminointi
ForceOsto koko rahalla
KittiPomminpurkua nopeuttava väline
GLGood luck (onnea peliin)
GGGood game (hyvä peli)
nsNice shot (hieno laukaus)

 

CS:GO Danzer zone 2018

Danger Zone -nimellä kulkevassa battle royalessa 18 pelaajaa laskeutuu saarelle tarkoituksena tappaa toisensa. Alueelta kuuluu etsiä aseita, ammuksia ja muita hyödyllisiä esineitä. Kartan rajat sulkevat pelaajia pikku hiljaa lähemmäs toisiaan ja viimeisenä eloon jäänyt voittaa.

CS:GO:ta pääsee nyt kokeilemaan täysin ilmaiseksi. Aikaisemmin pelin ostaneet saavat ansiomerkin profiiliinsa ja automaattisen Prime-statuksen.

Lisätietoja päivityksestä voi lukea CS:GO:n nettisivuilta.

 

CS:GO ja TV

Katsojien näkemä kuva saattaa erota huomattavastikin siitä, mitä pelaajat itse näkevät.

Esimerkiksi CS:GO:ssa katsojat näkevät kaikkien pelaajien ääriviivat seinien läpi sekä molempien joukkueiden rahatilanteen. Pelaajat puolestaan näkevät ainoastaan omien joukkuetovereidensa rahatilanteen, kun taas kartalta voi ainoastaan seurata missä joukkuetoverit menevät.

Nyrkkisääntönä voidaan ajatella niin, että katsojien näkymä pelistä poikkeaa huomattavasti pelaajien ruutuihin verrattuna. Yleisesti katsojat tietävät pelin kokonaistilanteesta [CS:n kohdalla esimerkiksi rahatilanteesta, MOBA-peleissä puolestaan mahdollisista yllätyshyökkäyksistä] pelaajia paremmin ruudulla näkyvän tietomäärän takia.

 

Luettavaa pelistä sivustollamme

Useat sivustomme artikkelit käsittelevät myös CS:GO peliin liittyviä asioita, ovat ne sitten uutisia tai haastatteluja. Niistä tässä listaus.