Suomi ja League of Legends eli LoL scene – missä mennään 2023 loppupuolella

Asiantuntijana vastaamassa: Finnhouse, Suomen kilpailullisen League Of Legendsin yhteisö, joka vastaa Suomen LoL-liigojen järjestämisestä. Toimintaa Finnhousella on ollut yhteisöturnauksien yms. muiden kanssa jo pidemmän aikaa, mutta saatiin tänä vuonna myös vastuu kilpailullisesta puolesta. Tämän mahdollisti NLC-ekosysteemin (Pohjoismaat, Malta+UK) muutos kesällä, jossa alueelliset 3.divisioonat hajotettiin ja muutettiin kansallisiksi liigoiksi.

Finnhouse somekanavat: https://linktr.ee/finnhouse

NLC RPS: https://leagues.gg/news/launching-the-leagues-ladder-system

NLC ruohonjuuritason ekosysteemi: https://leagues.gg/news/introducing-the-new-grassroots-system-for-the-nlc

Mistä kaikki alkoi Finnhousen suhteen?

Meillä tässä käytännössä on kaksi alkua. Finnhousen eli meidän yhteisön alku kaveriporukasta,  ja sitten meidän pääjärjestäjän omat turnaukset, jonka kautta luotiin nykyinen ammattimaisempi Finnhouse turnauksien ja liigan hoitoon.

Näistä varmaan tärkeämpää tämän nykyisen Finnhousen alku. Eli meidän alku on tammikuusta 2023 lähtien, jolloin saatiin vähän vihiä, että syksylle saataisiin järjestää Suomeen liigatoimintaa taas. Liigatoiminta Suomen sisällä siis ollut tauolla kaksi vuotta Riotin myytyä lisenssin eräälle turnausjärjestäjälle, joka kielsi kansalliset liigat, jotta joukkueet pelaisisivat vain heidän ekosysteemissään.

Toiminnan perustajina meillä on ollut “Floora“, “Juaxe” ja pääjärjestäjä “Echidna“. Meidän toiminta vuoden alussa keskittyi yhteisön uudelleen kasvattamiseen parin turnauksen kautta. Järjestimme “hikielo” turnauksen paremmille pelaajille ja “kasuaali” turnauksen enemmän kasuaaleille.

Tämän jälkeen myös järjestimme ARAM-pelimuodossa pelattavan hupiturnauksen. Kesällä aloimme rekryämään lisää toimijoita nykyistä liigatoimintaa varten, ja aloitimme myös mainostuksen tulevaa Suomi-liigajärjestelmää ajatellen. Osa joukkueista pääsi pääsarjaan hakemuksilla, ja osa sitten karsintojen kautta. Sen jälkeen ollaan pyöritetty meidän liigajärjestelmää sujuvasti.

Mikä on Finnhousen taustalla ja mikä on tavoitteena?

Taustalla meillä on halu parantaa Suomen LoLin kilpaurheilu skeneä ja luomalla sen ympärille yhteisöä. Tavoitteena on meillä olla toimija joka järjestää nyt aluksi tätä kilpailullista puolta, mutta järjestää toimintaa enemmän kasuaaleille pelaajille turnauksien, watchpartyjen yms. muodossa.  Tavoitteena myös parantaa organisaatioiden ja pelaajien polkua huipulle.

Miten LOL voi Suomessa?

LOL voi Suomessa hyvin omissa kuplissaan toki. 

Pelaajapuolelta meillä on lupaavia pelaajia, jotka ovat tehneet itselleen jo nimeä ERL (Euroopan Regional League)-sarjoissa. Suomen sisällä meillä on ollut hyvä määrä pelaajia, sekä katsojia meidän kilpa- ja harrastesarjoissa/turnauksissa. Muutenkin kiinnostus Lolin pelaamisesta on kohtalainen, jos tutkii esimerkiksi yhteisö discordien jäsen määrää. Tarkkaa dataa toki tästä ei ole. Kun saadaan mainostus paremmaksi ja sana leviämään ensi alkuvuodelle meidän sarjoista, odotamme hyvää pelaaja- ja joukkuemäärän nousua sarjoissamme.

Muitakin toimijoita on meidän lisäksi. TR3-gamers joka järjestää korkeakouluturnauksia, Aaltogamers joka vastannu opiskelijoiden SM-turnauksesta ja JKL-esport joka järjestää esimerkiksi yhteistyössä meidän kanssa Wordlsien watchpartyn. Oikeita organisaatioita tarvittaisiin enemmän, pääasiassa joukkueet meidän liigatoiminnassa ovat kaveriporukoita.

Mitä tarvittaisiin kansainväliselle tasolle nousemiseksi?

Kansainväliselle tasolle pelaajan on selvä reitti suomalaisena. Nousu pykälittäin ensin Pohjoismaisessa ekosysteemissä. Sen jälkeen tehdä muissa paremmissa ERL-sarjoissa, joista pääsee nousemaan Euroopan huippuliigaan helpommin (enemmän katsovia silmäpareja ja scouttaajia yms.). Organisaatiolle matka tyssää yleensä NLC div1 joka on tämän Pohjoismaisen ekosysteemin pääsarja. Tämän jälkeen Euroopan huippusarjaan pääsee vain ostamalla paikan, joiden arvo on heilunut 30 miljoonan euron paikkeilla. 


Leave a Reply