Image Alt

SuomieSports.fi

Suomalainen eUrheilu ja jääkiekko-organisaatiot

Aiemmin kirjoitimme artikkelin, jossa laitoimme eUrheilun ja jääkiekon tavallaan vastakkain. Vastakkain asettelu on myös osaltaan turhaa, sillä monilla jääkiekko-organisaatioilla on toimintaa monipuolisesti myös eUrheilun parissa. Kävimme kaikki Liigan joukkueet läpi päällipuolisesti, lähetimme heille myös lisätietoja kysellen sähköpostia, jonka avulla toivomme saavamme aikaiseksi vielä jatkoa tälle jutulle. Mutta, miltä tilanne näyttää nyt maaliskuun alussa 2021.

Suomessahan on Telian ja Liigan yhteinen projekti, eLiiga, jossa Suomelle SM-liigasta tutut jääkiekkoseurat taistelevat NHL-pelin herruudesta omilla edustajillaan. Jokaisella seuralla on edustuksessaan kaksi pelaajaa, tavoitteena eLiigan herruus! Pelit pelatttiin Playstationilla ja palkintopotissa oli tarjolla 10 000 euroa,finaali pelattiin 13.12.2020. Finaalissa Tappara voitti Jukurit 3-2 ja pronssiottelussa Kärpät voitti Kalpan 2-0.

Turku

Turussa pelattiin viime keväänä TPS:N ja TUTO:n välinen NHL-konsolipeli Turun Derby 2.4.2020 ja ottelu oli katsottavissa Elisa Viihteessä. Turussa jalkapalloseuralla on selkeä yhteistyö School of Gamingin kanssa, mutta HC TPS:n eUrheilu toiminta tuntuu olevan vain tuon eLiigan kautta tapahtuvaa toimintaa.

TUTO sen sijaan on aktiivinen eUrheilussa. TuTo Esports ilmoittautui lokakuussa uudella e-urheiluorganisaatiolla siihen himotuimpaan turnaukseen NHL-sarjan ECL11:een. Turnaus järjestetään aina pariin otteeseen yhden pelisarjan aikana. TuTo selvitti tiensä varsin selkeästi playoffseihin, mutta siellä tulikin noutaja heti ensimmäisellä kierroksella, kun vastaan asettui ranskalainen seinä – Grenoble BDL esports.

Turussa on myös aktiivisia eurheilu toimijoita. Enhanced Esports ja FBC Turku tiivistävät yhteistyötä uudella CS:GO-joukkue projektilla. FBC Turku Enhanced on Suomen CS:GO-skenen uusi haastaja, joka tulee debytoimaan ESM-Liigan 2. kaudella, sekä ESEA Open -liigassa. Joukkue on jo aloittanut säännölliset harjoittelut organisaation pelitilassa Turussa, Esports Gardenissa.

Rauma

Lukkoa virtuaalijääkiekkosarjassa edustivat Juuso ”kemppane_”Kemppainen (22) ja Tuomas ” Tumpp1A” Aaltonen (21). Nelisen vuotta kilpailullisesti konsolikiekkoa pelanneen Kemppaisen ”leipälaji” on Online Versus -pelitila, jossa hänet voi bongata maailmanrankingin kärkipäästä. Kyseisessä pelitilassa käytetään tosielämän jääkiekkojoukkueiden oikeita kokoonpanoja. eLiigassa joukkueet taas saavat muodostaa rosterinsa kaikista NHL21-pelin pelaajista, kuten HUT-pelitilassa (Hockey Ultimate Team). Aaltonen itsekin on meritoitunut pelaaja, vaikka kilpailullisesti hän on ”änäriä” pelannut vasta parin vuoden ajan. Hän pelasi tällä kaudella FCL 6V6 -liigassa TuTo Esportsin riveissä, jonka tie kuitenkin tyssäsi alkulohkoon. https://www.raumanlukko.fi/uutiset/juuso-kemppainen-ja-tuomas-aaltonen-lukon-edustajiksi-eliigaan-kovatasoisia-matseja-luvassa

Rauman eSports keskittynee enemmän koulutukseen: Länsirannikon Koulutus Oy Winnova ja Incoach Oy käynnistävät yhteistyössä esports-opinnot yhteishaun kautta hakeutuville opiskelijoille.

Kuopio

Elokuussa 2020 Kuopiosta kuului uutisia: Sawo esportsin mukana savolaisista urheiluseuroista on KalPa, KuPS sekä Iisalmen Peli-Karhut. Osaamista elektronisesta urheilusta tuo mukaan organisaation general managerina aloittava Arttu Hämäläinen, joka on tunnettu selostajana perinteisen urheilun lisäksi myös esportsin parissa. Puuhamiehinä alkuvaiheessa ovat olleet myös Iiro Naamanka 3D Talolta, Mika Hyvärinen IPK:sta, sekä lentopallomaailmaa edustava maajoukkuehakkuri Olli-Pekka Ojansivu. Tarkoituksena on rakentaa yhdessä kolmen urheiluseuran kanssa vakaa, savolainen eurheiluorganisaatio, joka kilpailee Suomen kärjessä useassa eri pelissä. Ammattimaisen pelaamisen lisäksi Sawo esports haluaa tulevaisuudessa panostaa myös juniori- ja nuorisotoimintaan yhteistyössä alueen seurojen kanssa. Organisaation tavoitteena on käynnistää junioritoimintaa jo tulevan syksyn aikana yhteistyössä Juniori-KalPa ry:n kanssa.

SAWO Esports organisaatiolla on NHL21, Rocket League sekä CS:GO joukkueet.

Kuopiossa toimii myös Diginatiivit. Diginatiivit on Kuopiolainen yhdistys, joka järjestää LAN-tapahtumia ja kilpailee edustusjoukkueellaan CS:GO:ssa.

Lahti

Lahden jääkiekkoylpeys on Lahden Pelicans ilmoitti ENCE:N kanssa vuonna 2018 tulevasta yhteistyöstä. Tämä uutinen oli sitä aikaa kun ENCE teki paluun CS:GO maailmaan Aleksi Jallin kanssa. Tuosta yhteistyöstä ei liiemmin tietoa enää 2021 ole saatavilla, joten oletamme sen olevan menneen talven lumia,

Lahdessa sen sijaan oli viime keväänä EU rahoitteinen Lahden CS:GO liiga, jonka organisoi Trailblazers yhdessä OPajulahden ja LAB University of Applied Sciences kanssa. Jalkapallon puolella FC Lahti oli aktiivinen vuonna 2017 tehdessään yhteistyösopimuksen Menacen kanssa. Yhteistyön seurauksena toimijoiden muodostama uusi joukkue kulki nimellä FC Lahti Menace, jonka toiminta päättyi 2018.

Tampere

Tampeen Tappara voitti eLiigan, mutta mitä kuuluu muuten Tampereen eUrheilulle?

Tampereelle eUrheilua ovat kehittämässä sekä Ahlman koulutuspuolella ja varsinkin YMCA Tampereen Esports joukkueet. Tampereella toimii myös kaupungin ylläpitämänä pelitoimintaa sekä valmenusta tuottava Pelifarmi. Lisäksi 2019 aloitettiin Classicin eurheilu kuviot Särkänniemen/Ideaparkin kanssa.
Classic Family tulee rakentamaan e-urheiluun laajan junioritoiminnan lisäksi tavoitteellisesti kilpailevat edustusjoukkueet, jotka hakevat menestystä alkuvaiheessa Moba-peleissä. Kilpailutoimintaa harkitaan toteutettavaksi myös Rocket League ja eMotorsport -peleihin. Junioritoiminnassa pelien kirjo on laajempi kuten myös tapahtumatuotannossa, johon Classic Family tulee panostamaan merkittävästi., miten Classic eSportsin kävi??? Jos tiedät asiasta, laita meille tietoa! Uutiset ja tapahtumat tuntuvat loppuneen vuoden 2019 aikana?

Ilveksellä on oma eurheilu toimintansa – tavallaan

Oulu

Kärpät oli luonnollisesti mukana eLiigassa, mutta muuten joukkueella ei tunnu olevan aktiivista eurheilutoimintaa. Oulussa eurheilun parissa toimii Herculas Esports ja Oulun NMKY. Oulussa oli 2018-19 enemmänkin eurheilu ideoita, kuten KameOn, mutta sen aktiivisuudesta nyt 2021 emme ole löytäneet vahvistusta sitten vuoden 2019, joten epäilemme Herculeksen ottaneet aktiivisuusvastuun Oulun seudulla.

Kouvola

KooKoo oli mukana eLiigassa, mutta mitä muuta kuullu Kouvolan eurheilulle? XAMK tekee arvokasta ja monipuolista työtä eurheilun edistämiseksi Suomessa. Kouvolasta löytyy myös ainakin NHL joukkue pelaamassa NHL-sarjaa, mutta muita joukkueita?

Kauhajoen opistolla on kuitenkin mahdollista opiskella eUrheilua.

Kouvolasta löytyy myös Gaming Barracks. Gaming Barracks on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan kampuksella alkunsa saanut peleihin ja pelaamiseen keskittynyt yhteisö. Alueen opiskelijoiden ja harrastajien yhdistettyä voimansa tarkoituksena on lisätä kiinnostusta ja tietoutta pelejä, e-urheilua ja kisakulttuuria kohtaan Kymenlaakson ja tulevaisuudessa mahdollisesti koko Suomen alueella.

Vaasa

Vaasan Sport oli luonnollisesti myös mukan eLiigassa, mutta mitenkäs Vaasassa muuten?

WASA esports on Vaasassa toimiva elektronisen urheilun yhdistys. Sen tarkoituksena on edistää ja kehittää e-urheilua seuran kotipaikkakunnalla. Kuinka aktiivista Wasa Esports toiminta on? Seuralla on kai CS:GO joukkue, mutta muuten koska esimerkiksi Facebookin viimeisen merkintä on viime marraskuulta… Viime vuoden lopuksi kylläkin pelattiin Pohjanmaan mestaruudesta, jonka organisoivat nimenomeen Wasa Esports ja Vaasan kaupunki: Semifinaalit ja finaaliottelu pelataan livenä Vaasassa 12.12. Turnauspelejä kommentoivat Wasa esports ry:n Jere Byman sekä tubettaja Matukka Twitch-palvelussa.

Pori

Porissa vannotaan patasydämin ja Porin Ässät oli mukan eLiigassa. Ässillä oli oma CS:GO joukkue, joka ei ole enää aktiivinen. Porissa on mielenkiintoinen hanke, missä Porin ravirata on ottanut aktiivisen roolin tarjotakseen mahdollisuuden pelata eurheilun pelejä. Raviradalla on avattu yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa elektronisen urheilun eSports-keskus.

Hämeenlinna

HPK oli luonnollisestikin mukana eLiigassa, mutta miltä näyttää muuten Hämeenlinnan eurheilukenttä? Hämeenlinnassa on Bunkkeli Gaming, joka on ottanut osaa ainakiln CS:GO turnauksiin. TOukokuussa Bunkkeri Gaming oli mukana Esports SM-liigassa, jossa on mukana yhdeksän joukkuetta eri paikkakunnilta. ESML on kahdentoista joukkueen CS:GO -Suomen Mestaruusliiga, joka pelataan kahdesti vuodessa. ESML on avoin liiga, mikä tarkoittaa heikoimmin menestyneitten joukkueiden putoamista alempaan sarjaan ja vastaavasti uusien haastajien nousemista liiga-areenalle. Hämeenlinnassa toimiva HAMK Gaming Academy on aktiivinen eurheilun kouluttaja.

Lappeenranta

Lappeenrannan Saipa on Lappeenrannan kiekkoylpeys ja oli luonnollisesti sekin mukana eLiigassa, muuten Saipalla ei tunnu olevan aktiivista eurheilu toimintaa. Sensijaan Trailblazers esportsin toimintaan kuuluvat myös liigojen sekä turnauksien järjestäminen. Lisäksi panostamme junioritoimintaan, varsinkin Imatralla sekä Lappeenrannassa. Olemme myös e-urheilutapahtumatuotannon asiantuntijaorganisaatio ja osallistumme lukuisien e-urheilutapahtumien tuottamiseen – myös kokonaan verkossa. Lisäksi Trailblazers on vastuullisena yhteisönä tai yhteistyötahona mukana useissa hankkeissa e-urheilun saralla.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto oll mukana pari vuotta sitten, mutta mikä on status nyt vuonna 2021?

Jyväskylä

JYP oli mukana eLiigassa, mutta Jyväskylästä löytyy muutenkin aktiivisia toimijoita. Esimerkiksi JamkGO on Jyväskylän ammattikorkeakoulun edustusjoukkue CS:GO:ssa. Jyväskylästä ponnistaa myös Northern Legacy. Northern Legacy on 2019 vuonna perustettu organisaatio. Tällä hetkellä kilpailemme Cs:gossa, Pubg:ssa sekä NHL21:ssä. Haemme myös aktiivisesti toimintaa fortniten puolelle.

JYPillä itsellään on aktiivinen rooli myös eurheilussa. JYP Jyväskylä (ent. Symphony) on vuonna 2020 perustettu suomalainen e-urheilujoukkue, joka kuuluu JYPin Liigajoukkueen taustayhtiön JYP Jyväskylä Oy:n alle. JYP Jyväskylä Oy lähti ensimmäisenä Liigaseurana mukaan NHL-pelinsarjan pariin. Ennen siirtymistään JYPin siipien alle, Symphony oli vakiinnuttanut paikkansa Euroopan kovimmassa sarjassa (ECL Elitessä) jokavuotisena Playoff-joukkueena parhaana saavutuksenaan 2. sija. Nyt meneillään oleva kausi on järjestysluvultaan ECL 10 ja samalla JYP Jyväskylän ensimmäinen kausi e-urheilun parissa. JYP Jyväskylän tavoitteena on vankistaa asemansa ECL Eliten kärkijoukkueena sekä tavoitella seurahistorian ensimmäistä mestaruutta. JYP Jyväskylä pelaa EA Sports NHL -pelisarjassa turnauksia EASHL-pelimuodossa. EASHL on pelimuoto, jossa jokaista yksittäistä pelaajaa ohjaa yksi ihmispelaaja. JYP Jyväskylä pelaa 6v6-pelimuotoa.

Pelit striimataan ilmaisessa Twitch-suoratoistopalvelussa. NHLGamer-kanavalla on jokaisena pelipäivänä NHLGamerin oma, selostettu lähetys, jossa näkyy kullekin pelipäivälle lähetykseen valittu ottelupari. Pelejä pelataan yhtä joukkuetta vastaan saman päivän aikana aina kaksi, yksi vieraspeli ja yksi kotipeli. Jos JYP Jyväskylän peliä ei ole valittu NHLGamerin lähetykseen, näkyy pelaamamme ottelu JYPin omalla Twitch-kanavalla https://www.twitch.tv/jyp_esports. Lisäksi JYP Jyväskylä tiedottaa pelaamiseen liittyviä uutisia ja tiedotteita omalla twitter-kanavalla https://twitter.com/JYP_esports.

Tulokset ja tulevat pelit sekä sarjataulukon löydät TÄSTÄ

Jyväskylässä toimii myös Jesse Ry. Seuran tarkoituksena on olla Keski-Suomalaisten oma yhteisö kilpapelaamiseen liittyen, tätä päämäärää kohti teemme työtä niin Jyväskylän kaupungin nuorisotoimen, paikallisten yritysten sekä oppilaitosten kanssa. Tällä hetkellä toimintamme pyörii paljon tapahtumien kautta, joita ovat kisakatsomot sekä verkkopelitapahtumat. Lisäksi käymme kertomassa toiminnastamme sekä elektronisesta urheilusta Keski-Suomen alueella. Mikäli haluat kutsua meidät puhumaan tapahtumaanne tai keskustella yhteistyöstä kanssamme, täytä alla oleva lomake niin otamme yhteyttä!

Gamepit jyväskylä: JAMK on perustanut vuonna 2019 Keski-Suomen liiton rahoittaman eLämää -hankkeen myötä Jyväskylään e-urheilun valmennuskeskuksen – GamePitin. Hankkeen innoittamana Jamk halusi perustaa myös oman palvelumyyntiin keskittyvän GamePit Pro -tilan Rajakadun kampuksen yhteyteen, jota voi halutessaan varata yksityis- tai kokouskäyttöön. GamePitissä järjestetään maksutonta pelivalmennusta nuorille arki-iltaisin. Mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen jaksoille avataan viimeistään 2 viikkoa ennen valmennusten alkamista. Pelaamaan pääsee 10 ikävuodesta alkaen. Tilassa noudatetaan PEGI:n ohjeistuksia peli-ikärajoihin liittyen. Tästä johtuen alle 18-vuotiaat pelaavat toistaiseksi tilassa vain huoltajan, valmentajan tai luotetun aikuisen seurassa.

Ja Jyväskylästä löytyy yksi Suomen isoista eurheilu organisaatioista. KOVA eSports

Mikkeli

Mikkelin Jukurit oli Mikkelin edustaja eLiigassa, muuta muuten Jukureilla ei tunnu olevan aktiivista eurheilu toimintaa. Mikkelissä toimi vuoden 2020 alkupuolelle saakka Mikkeli eSports ry, mutta sen toiminta tuntuu lakanneen vuoden 2020 aikana. Mikkelissä on myös Tikka Esports, jolla on seurana kokemusta jo 14 vuoden ajalta. Tikka Esports organisaatiolla ovat joukkueet PUBG, CS:GO ja Overwatch peleissä.

Helsinki

Jätimme viimeiseksi pääkaupunki Helsingin. HIFK:llä on oma aktiivinen eurheilu joukkueensa hReds, joka on saavuttanut hyvän menestyksen mm. CS:GO rintamalla. Helsinki REDS on vuonna 2016 perustettu suomalainen e-urheiluseura, joka kuuluu HIFK-joukkueperheeseen. Se on ensimmäinen suomalaisen urheilujoukkueen perustama elektronisen urheilun seura.

Helsinki on myös kotipaikka Suomen ykkösorganisaatioille eli HAVU:lle ja ENCE:lle

MItä puuttuu?

Onko sinulla mielessä jotain tärkeätä, joukkue, joka puuttuu listalta? Liigajoukkueen toiminta, mistä emme tienneet? Laita tietoa meille!

1 Comments
  • lohjaguru
    reply
    7.3.2021

    Tottakai jotain unohtui…. Jyväskylästä tule myös Exen eSports joka on esillä kyllä jo tämän sivuston organisaatioissa!!!

Leave a Reply