Sukupuolten välinen kamppailu!

Miksi eurheilussa nousee jatkuvasti esille sukupuolten välinen kamppailu? Mitä se kuvastaa, että varsinkin miesten suusta pääsee mitä erikoisempia kommentteja, jos vastassa on naispelaajia? Miksi miespelaajat automaattisesti usein kuvittelevat, että naiset olisivat heitä huonompia pelaamaan?

Nimimerkillä aippa92 twiittaava ja pelaava nuori nainen toimii striimajana helsinkiläisen hRedsin joukkueen riveissä ja hän pelailee myös aktiivisesti eri pelejä. Yllä oleva tallenne ei ole mitenkään erikoista hänelle, mutta kuuluuko tällainen ajattelu e-urheiluun tai yleensä minnekään?

Samoilla linjoilla aippa92:n kanssa on myös toisen Suomen top-joukkueen striimaaja eli HAVU:n Joanna, joka meni hieman pidemmälle laittamalla omaan Twitteriinsä innograafin aiheesta.

Me olemme aiemminkin ottaneet kantaa tähän:

Pelataan yhdessä ilolla

Älä kiusaa pelatessa

Non-toxic pelikasvatus

Aiheeseen kyllä puututaan, mutta mikä se on se syy taustalla, että tällaista sattuu? Miksi nostetaan tasaisesti esille jopa tutkimuksia, joiden mukaan naisten pelilliset ominaisuudet ja kyvyt eivät yllä ammattilaistasolla miesten pelilliseen tasoon? Käytännössä tämä on johtanut monella tyttö- ja naispelaajalla siihen että heidän peliprofiilinsa piilottaa sukupuolen, eivätkä naiset uskalla käyttää pelin aikana mikrofonia. Monet naispelaajat ovatkin sanoneet, että jos pelaa huonosti ja saa siitä palautetta, ei välttämättä haittaa – mutta jos palautteen saa vain siitä syystä, että on nainen, niin se ei ole oikein.

Mitä esimerkiksi tällainen asennoituminen mielestäsi on:

+7 vuotta cs go:ta pelanneena toi on aika standardi kohtaaminen. Huorittelut ja “mee keittiöö” tyyppiset jutut on aika perus heittelyä. “Mut ei niistä saa loukkaantua ku ollaan internetissä”

ENCE:n nykyinen psyka-valmentaja Ville ”WILLFEEL” Merinen on ottanut myös kantaa tilanteeseen.

Asia ei ole mitenkään uusi, jo 2016 BBC keräsi 100 eurheilun parissa toimivaa naista antamaan kasvonsa naisvihalle peleissä. Jotta naisille olisi mahdollisuus kehittyä ja pelata pelkäämättä miesvihaa, on naisille perustettu vuosiena varrella naisten omia liigoja, mutta niiden palkintotasot ovat huomattavasti miesten liigojen alapuolella, aivan kuten on perinteisissäkin lajeissa – joten toisaalta ei ole mikään ihme, että tilanne on tällainen. Osa naispelaajista haluaa kuitenkin pelata mahdollisimman korkealla tasolla, ja hakeutuvat sekajoukkueisiin, mikä sitten on se oikea tapa edetä? Monet muistavat vielä Suomen Mestiksen vuosia sitten kun muuan kanadalainen Hayley Wickenheiser pelasi jääkiekkoa miesten sarjassa kirkkonummelaisen HC Salamat joukkueen riveissä – ei sekään ilman katsomosta kuuluneita huuteluita mennyt.

Mitä pidät tutkimuksesta, minkä mukaan miehet ja naiset sanovat yhtätodennäköisesti pelaavansa tietokonepelejä, mutta miehistä tuplamäärä pitää itseään “pelaajina” ja vielä kun mennään kilpatasolle, naisten lukumäärä laskee entisestään. Vuonna 2016 Steph Harvey oli yksi ammattipelaajista, joka nosti Englannissa kissan pöydälle. Kumpi tapa on sinusta oikea? Naisten omat sarjat, vai mixed teams?

Myös amerikkalainen FORBES lehti nosti naisvihan esille omilla sivuillaan.

Forbesin mukaan lähes puolet naispelaajista kertoi vuoden 2020 aikana kokeneensa nimenomaan sukupuoleensa liittyvää syrjintää – se on tilastollisesti kolme kertaa se määrä mitä miehet kokevat. Tämän Forbesin viittamaan tilaston takana on amerikkalainen esports organisaatio Evil Geniuses, joka oikeasti haluaa naiset mukaan ammattilaistasolle.
Ammattilaistasolla ympäri maailmaa pelaajat, jotka ovat kokeneet sukupuoleen perustuvaa syrjintää ovat myös huomanneet, ettei siitä oikeasti saa mitään rangaistuksia. Esimerkiksi Team Liquidin Heartstone ammattilainen Slyssa on monesti kertonut, että miesvastustajat raportoivat hänen monesti käyttävän koodeja tai muuten cheattaavan, koska häviävät naiselle! Slyssa kertoo myös siitä, että vaikka hän tekee tosissaan töisä striimikanavalleen, hän yhä kuulee kommentteja siitä, että häntä seurattaisiin vain siksi, koska hän on “tyttö”. Syy miksi yksikään miespelaaja tukisi häntä, olisi seksistinen.

Viime viikolla Evil Geniuses, Team Liquid, G2, Team Dignitas ja moni muu isoista organisaatoista oli mukana hyväntekeväisyyys pokeriturnauksessa tuomassa asiaa esille. Turnaus lähetettiin Team Liquidin Twitch kanavalta: https://www.twitch.tv/videos/963861351

Mitä muutokseen tarvitaan?

Se on varmaa, että muutos ei tapahdu päivässä. Jos kerta viimeiset vuodet on ollut tiedossa, että tämä on jokapäiväistä, niin muutokseen tarvitaan myös pelien toimittajilta aktiivista otetta. Pelkkä nuorisokasvatus ei riitä, jos nuoret pelatessaan koko ajan kokevat nykyisen kaltaista käyttäytymistä. Sukupuoleen liittyvästä häirinnästä tulisi jatkossa oikeasti saada bannia peliin!

Comments (1)

  1. lohjaguru

    Innograafi… siis tarkoituksena oli kirjoittaa luonnollisesti se INFOGRAAFI (!)

Leave a Reply