Image Alt

SuomieSports.fi

Haastattelussa Juuso “Ub3ros” Miettinen

FELin R6-liigan kolmas kausi käynnistyi 3. marraskuuta. Palkintopotissa oli 2 500 euroa, ja panoksena oli myös virallinen Ubisoftin myöntämä Suomen mestaruus.Mestaruuden vei Ambush Esport, ja me haastattelimme tiimin valmentajaa, nuorta 22-vuotiasta e-urheilijaa Juuso “Ub3ros” Miettistä.

Mikä on vienyt Juuson pelaamisen tielle, ja mistä (koska) kaikki alkoi?

Pelaamisharrastus alkoi itsellä jo hyvin pienenä, noin neljävuotiaana (vuonna 2002) muistan pelanneeni isäni tietokoneella NHL 2002 ja Need For Speed Hot Pursuit 2 -pelejä. Pian tuon jälkeen sainkin PS2 konsolin, jolla vietin monta huoletonta vuotta.

Miten ja miksi päädyit Rainbow Six Siege pelin pariin ja vielä valmentajaksi? Kuinka paljon se vaatii pelaajalta, jotta pääsee SM tasolle, ja kuinka pitkä matka on Euroopan tasolle, tai maailman tasolle?

Rainbow Six Siegen pariin päädyin vuonna 2016, kun pelikaverini Warframe-pelistä ehdottivat sitä minulle. Seurasin jo tuolloin pelin kilpailullista puolta satunnaisena katsojana. Vuonna 2017 aloin itse pelaamaan kilpailullisesti pienissä nettiliigoissa ja turnauksissa, ja “pelaajaura” jatkui vuoteen 2020 asti. Tuolloin Helmikuussa astuin sivuun pelaajaroolista, ja ryhdyin valmentajaksi. Pelin strateginen puoli on minua aina kiinnostanut enemmän kuin pelkkä mekaaninen ampuminen, joten muutos tuli melko luontevasti. 

Matka SM-tasolle on vuosi vuodelta vaativampi, ja tänä vuonna FEL:in R6 Liiga on mielestäni ollut tasokkaampi kuin koskaan aikaisemmin. Sarjassa ei ollut tällä kaudella enää ainuttakaan heittopussijengiä, vaan jumbopaikallekin päätyneet joukkueet pelasivat tasaisia otteluita kärkinelikkoa vastaan. Omalla kohdallamme mestaruutta on edeltänyt vuoden pitkäjänteinen ja raskas työ omaa pelaamista parantaessa. Viikossa harjoituspäiviä pyritään pitämään 5-6, ja se sisältää mm. harjoituspelit, strategiasessiot, pelianalyysit ja muun yhteisen tekemisen. Sen lisäksi jokainen joukkueen jäsen harjoittelee omatoimisesti lähes päivittäin. Seuraavana edessä meillä on Euroopan taso, ja olemmekin mukana ensi vuoden Nordic Championship -liigassa. Tuonne maailman huipulle on vielä matkaa, mutta Euroopan Nationals- sarjatasolla olemme valmistautuneet taistelemaan. 

Onneksi olkoon R6S mestaruudesta, onko tiimi virallisesti osa tanskalaista Ambush Esport joukkuetta? Ja mikä on @theomnination? Onko kyseessä sama joukkue kuin teksteissä vilahtanut SixthPick?

Kiitokset onnitteluista! Olemme virallisesti osa Ambush Esportsia, tulimme yhteistuumiin organisaation kanssa juuri  FEL pudotuspelien alla, ja edustamme heitä ensi vuoden Nordic Championship -liigassa. Omni Nation on vanha organisaatio, jonka alla joukkueen silloinen kokoonpano pelasi vuonna 2019. Sixth Pick on nimi,  jolla kuljimme läpi vuoden 2020 etsiessämme organisaatiota.

Mitä tanskalainen organisaatio tuo, ja jatkuuko yhteistyö heidän kanssaan 2021? Miettien esimerkiksi Suomiesports.fi sivustoa, onko R6S joukkueenne suomalainen?

Ambush tuo joukkueelle rakennetta ja auttaa meitä keskittymään olennaiseen. Liigojen kasvaessa ja virallistuessa on usein helpompi ja joskus jopa välttämätöntä, että joukkueen taustalla on organisaatio. Tämä helpottaa varsinkin raha- ja lakiasioissa, yksityishenkilönä joutuu kantamaan suuren vastuun omalla nimellään erilaisten lisenssiasioiden kanssa, ja ongelmatilanteissa on mahdollisesti alakynnessä. Organisaation alla pelatessa voidaan jättää turhat huolehtimatta, ja saadaan tukea ja työkaluja harjoittelun tehostamiseen. Kuten jo mainittu, pelaamme Ambushin alla ainakin ensi vuoden Nordic Championship -liigan ajan, ja sen jälkeen katsotaan miten jatketaan. Joukkueemme itsessään on täysin suomalainen.

Mitä vaatisi, tai onko mielenkiintoa ESL Pro tasolle tai vastaaviin itselläsi, ja näetkö suomalaisen joukkueen siellä koska tulevaisuudessa?

Mielenkiintoa on itsellä ihan ammattitasoon saakka, mutta se vaatii paljon ja sitten vielä vähän enemmän. Toistaiseksi resurssit eivät salli tehdä tätä täyspäiväisesti, mutta ehkä joku kaunis päivä vielä. Täysin suomalainen joukkue Euroopan korkeimmalla sarjatasolla nähdään aikaisintaan 2022. Uskon että Suomessa on tarpeeksi lahjakkaita pelaajia, mutta toistaiseksi kukaan ei ole löytänyt sitä oikeaa maagista kokoonpanoa sitten vanhan GiFu/Ence-joukkueen aikojen.

Mistä tulee Ub3ros?

Ub3ros tulee vuosien takaa, PS2 aikoina tuli pelattua SSX 3 -nimistä laskettelupeliä. Siinä oli sellaisia överiksi vedettyjä temppuja, joiden nimet oli “Super”, “Uber” ja “Super Uber” Trickit. Tuo saksankielinen “uber” oli sitten niin siisti sana, että väänsin siitä itselleni pelinimen. Ja pitihän se “e” vaihtaa kolmoseksi, olisiko se muuten edes pelinimi?

Miten asennoidut itse pelaamiseen? Onko se harrastus, ammatti vai tuleva ammatti?

Toistaiseksi pelaaminen on itselleni harrastus. Harrastus joka vie suurimman osan vapaa-ajasta, mutta harrastus silti. Opiskelen yliopistossa päätoimisesti, ja niin pitkään kun pelaaminen ei kata laskuja, pysyy se harrastuksena. Mikäli tilaisuus tulee tehdä siitä ammatti, aion siihen tarttua, mutta opinnot hoidan ensin alta pois. On hyvä olla joku varasuunnitelma, ja kuka tietää, ehkä niistä opinnoista on hyötyä myös esport-maailmassa sen jälkeen, kun kilpaura on ohi.

Millaisena näet Suomen e-urheilukentän? Mitä asioita toivoisit kehitettävän, mitä itse tekisit toisin?

Suomen e-urheilukenttä on kaiken huomioonottaen mielestäni hyvällä mallilla, ja viime vuosina on ollut hieno seurata kotimaisen tekemisen kehittymistä. R6 puolella toivoisin kotimaisten tekijöiden aktivoitumista, organisaatioiden kiinnostus nostaisi monta joukkuetta seuraavalle tasolle ja auttaisi pelaajia kehittymään kilpailijoina.

Kuka suomalainen pelaaja/valmentaja on ollut “esikuvasi”, vai onko sellaista?

Suomalainen esikuvani Siegessä on aina ollut GiFun/Encen Bounssi, joka tänä vuonna jäi kilpailemisesta eläkkeelle. Pelaajaurallani pelasin itse samankaltaisia rooleja, ja seurasin Bounssia ja GiFua jo ennen kuin itse pelasin Siegeä. Bounssin kyky suoriutua paineen alla tiukoissa clutch-tilanteissa teki minuun vaikutuksen.

Kenen haastattelun haluaisit nähdä meillä?

Haastattelun haluaisin nähdä suomalaisesta Julius “Mayne” Ylänteestä, joka on G2:n Esports Manager, ja toimi ennen saman organisaation R6 joukkueen managerina. Ja koska tätä Miettinen pyyteli, otamme haasteen vastaan ja pyrimme saamaan aikaiseksi haastattelun myös Mr Ylänteestä.

Leave a Reply