Shakki e-urheilulajina nousussa

Elektroninen kilpapelaaminen on aina tarkoittanut myös shakkia. Shakin MM-tittelien omistajat ovat jo vuosikymmeniä haastaneet tietokoneet pelaamaan, mutta sittemmin kaikki muut tietokonepelaamisen lajit ovat ohittaneet shakin. Nyt vuosi 2020 on kuitenkin tuonut shakin uudelleen framille entistä voimakkaammin. Voidaan jopa sanoa, että se tuli takaisin ryminällä. Shakkia harrastetaan Suomessa paljonkin eri shakkikerhoissa, mutta e-urheilulajina sitä ei ole viime vuosina kuitenkaan ajateltu, ainakaan mediassa saakka.

ENVY Gaming ja Botez siskot

Kansainvälisesti nimekkäin shakin mukaan lähtenyt organisaatio on Envy Gaming, jolla on joukkueet jo Rocket Leaguessa, CS:GO:ssa, Valorantissa, Halossa, Call of Dutyssa ja mm. Overwatchissa. Team Envy aloitti 2007 CS:GO pelaamisesta ja nykyään Dallasista Teksasista ponnistava organisaatio on yksi maailman suurimmista.

Siskokset Andrea ja Alexandra Botez ovat tehneet nyt sopimuksen ENVY Gamingin kanssa. He tulevat tuottamaan sisältöä ENVYLLE ja julkaisevat ENVYn kanssa Content Creator Networkin. Alexandra on 24 vuotias ja Andrea 18-vuotias ja heidät tunnetaan Botezin siskoksina. Alexandra on yksi niistä harvoista naisista, jotka ovat saavuttaneet Naisen DIFE Master in Chess arvonimen, ja hän oli myös ensimmäinen naispresidentti Stanfordin yliopiston shakkikerhossa. Heillä on oma Twitch kanava ja BotezLive YouTube kanavalla on lähes 200 000 tilaajaa.

Kiitos vuoden 2020 Netflix sarjan The Queenäs Gambit, shakki on nosteessa. Botezin siskot tuovat shakkiin sen kaipaamaa karismaa ja intoa, lajiin joka on vuosia ollut hieman harmaa ja tylsä. Marraskuussa 2020 pelkästään chess.com sai 2,8 miljoonaa uutta käytäjää, mikä on koko sivuston historian suurin uusien pelaajien määrä. Shakkilautojen myynti kasvoi pelkästään USA:ssa 87 % marras-joulukuussa.

ENVY Gamingin sisältöjohtaja Andred Peterman kertoo, että Botezin siskot ovat varmasti mitä viihdyttävämpiä sisällön tuottajia mitä shakissa ollaan nähty, ja heillä on suuri merkitys shakin kiinnostuksen kasvussa. ENVYlle heidän saamisensa on osa isompaa hanketta Content Creator Networkia, jonka tarkoituksena on antaa uusille persoonille tilaa rakentaa ja kehittää tulevien vuosien viihdettämme.

Me haluamme näyttää niille, jotka eivät ole pelanneet shakkia, että peli voi olla jännittävä ja mielenkiintoinen peli. ENVYn tarjous oli mahtava, ja antaa meille mahdollisuuden rakentaa uusia siltoja Esports maailman ja kilpashakin välille, kuten myös musiikin, popin ja muun viihteen välillä. Nimenomaan tulevaisuuteen katsominen on syy, miksi valitsimme ENVYn.

Alexandra Botez

Twitch arvioi, että shakki sisältöjä katsotaan joka hetki yli 15 000 katsojan voimin, ja BotezLive striimit keräävät parhaimmillaan 36 000 yhtäaikaista katsojaa Twitchissä, ja jo yli 560 000 tuntia pelejä on katsottu heidän lähetyksiään.

Parhaat shakin pelaajat ovat sekä taitavia pelaajia, että mestariviihdyttäjiä, mikä on nimenomaan sitä, mitä me haluamme tuoda BotezLiven kautta katsojille.

Andrea Botez

Evolved Talent Agency ja Brillstein Entertainment Partners olivat tekemässä sopimusta ENVY Gamingin ja Botezin siskojen välille.

Shakki ja Suomi

Shakkia on alettu pelata nykyisen Suomen alueella jo keskiajalla. Silloin shakki oli ylempien luokkien rälssin ja papiston suosima ajanviete. Pelinä shakki ilmensi keskiajan ihannetta järjestäytyneestä ja hierarkkisesta yhteiskunnasta.Keskiaikaisia shakkinappuloita on löytynyt muun muassa Turusta ja Hämeen linnasta, mistä on myös pelilaudan kappale.

Suomalaiset shakkilinkit:

Shakki-lehti
Shakkiliitto Facebookissa
Koulushakki Facebookissa
ShakkiNet
Tasaselo
Suomen tehtäväniekat
Suomen Kirjeshakkiliitto
Maailman Shakkiliitto FIDE
Euroopan Shakkiliitto ECU
Helsingin Shakkiliitto
Chess Results
Selolista
Elolista
Selo- ja suorituslukulaskuri
Olympiakomitea
SUEK

Comments (1)

  1. Shakki on pelinä sellainen että luulisi sen pysyvän edelleen poissa netissä, mutta kyllä sekin tänne internetin puolelle rytinällä tulee. Itse pelaillut shakkia täällä: https://shakkipelit.fi/shakki/ tuolla olen saanut näytön jaettua kaverini kanssa niin voidaan ruudulla pelata shakkia samalla kun ollaan kahvilla tai oluella 🙂

Leave a Reply