SuomieSports.fi

Counter Strike ja rahapelaaminen

Counter Strike: Global Offensive eli tuttavallisemmin CS:GO on noussut vähitellen pelattavaksi koko maailmassa. Valve Corporationin päätös tehdä pelistä maksuton on vain lisännyt peliin osoitetun mielenkiinnon määrää ja itseasiassa keväällä 2020 saavutettiin pelin ennätys yleisömäärät, eli CS:GO on nosteessa. Itseasiassa koko e-Urheilu on nousussa ja ennen tietokonepeleistä kiinnostuneiden nörttien ajanvietepeleistä on muodostunut kokonainen liiketoimialue isoine turnauksineen, miljoonia katsojia keräävine turnauksineen ja kymmenien tuhansien katsojien areenatapahtumineen. Ei siis mikään ihme, että CS:GO on noussut myös yhdeksi suosituimmaksi e-Urheilun vedonlyöntikohteeksi. Olemme täällä SuomiEsports sivulla kertoneet suomalaisista joukkueista ja pelaajista lähinnä nimenomaan CS:GO:n parista, joten katsotaan peliä näin pelaamisen ulkopuolelta.

Suomalaiset tiimit ja CS:GO

 

Urheiluvedonlyönti tarvitsee aina kansallisia sankareita. CS:GO vedonlyönti on saanut niitä Suomeen useampia, eikä Dota2 pelaajien miljoonavoitoilla ollut lainkaan huonoa vaikutusta lajin markkinoimiselle. Dota 2 tai League of Legends ovat enemmän pelattuja pelejä Aasiassa ja vaikka niidenkin pelikohteita on tarjolla voittajavedoissa, eivät ne ole Euroopassa päässeet CS:GO kohtaamisten tasolle. Suurin syy varmaan on, että CS:GO peli perustuu ihmishahmojen, poliisien ja terroristien väliseen kamppailuun, kun vastaavasti Dota 2 ja LoL perustuvat kuvitteellisiin hahmoihin, joihin kenties pelin ulkopuolisten on vaikeampi asennoitua, varsinkin vedonlyöntipiireissä.

CS:GO kohtaamisissa on aina kyse kahden viiden tai kuuden hengen joukkueen kohtaamisesta. Tiimit pelaavat vuorollaan poliisin erikoisryhmänä tai terroristeina, joiden tavoitteena on asettaa pommi ja saada se räjäytettyä. Jos poliisit pysäyttävät terroristit ja heiltä loppuu aika, tai poliisit eliminoivat kaikki terroristit, saa poliisina pelannut joukkue pisteen. Toisaalta jos terroristit eliminoivat poliisit tai saavat räjäytettyä pommin sen asetuspaikalla, saavat terroristit pisteen.

CS:GO pelin seuraaminen

 

CS:GO on kohtuullisen helppo seurattava peli myös vedonlyöjän silmissä. Koko kamppailu alkaa siitä, kun joukkueet pääsevät valitsemaan ns. omaa karttaansa. Ammattilaispeleissä joukkueilla on valittavissa rajattu määrä karttoja. Yleensä näitä karttoja tarvitaan peruspeleissä kolme kappaletta, eli kohtaaminen pelataan paras kolmesta ja isoissa finaaleissa sitten paras viidestä kartasta. Myös bo1 eli paras yhdellä kartalla on mahdollinen pelimuoto.

Jokaisessa kartassa on omat erikoispiirteensä ja joukkueiden mukaan toiset kartat suosivat terroristeja ja toiset poliiseja, mutta kaikki ratkeaa kuitenkin joukkueen osaamiseen, yhteispeliin sek luonnollisesti pelaajien henkilökohtaiseen osaamiseen.

CS:GO maailmaa johtaa maailman ranking, joka on nostanut 30 joukkuetta muiden joukkueiden yläpuolelle. Totta kai ranking listat jatkuvat pidemmälle ja maailman listan lisäksi ovat myös kansalliset listat. CS:GO liigoja pelataan kansallisella ja alueellisella tasolla sekä maailman kiertuetta. Isoimmat palkintorahat ovat aina ns. major kisoissa, jotka muodostavat maailman kiertueen. Seuraava tällainen major kisa on tulevan syksyn Rion turnaus, missä on CS:GO turnauksen ennätyspotti jaossa palkintorahana, peräti kaksi miljoonaa.

CS:GO peli pelataan siis karttavoitoista ja kartan voittoon tiimin pitää kerätä 16 kierrosvoittoa. Jos peli on kartan lopussa tasan, seuraa jatkokierrokset. Yhden kartan puolessa välissä vaihdetaan puolia, eli molemmat joukkueet pelaavat poliisina ja terroristina.

Peli ei voi päättyä tasan vaan se päättyy joko 2-0, 2-1, 1-2 tai 0-2 tulokseen silloin kuin pelataan bo3 mallilla. Vedonlyönnissä on saatavilla suoraan voittajavetoa tai tulosvetoa karttojen suhteen. Joskus on saatavilla myös tasoitusvetoja sekä kierrosten kokonaismääriä.

Uskomme että tulevaisuudessa on tulossa vielä erikseen vetoja parhaista pelaajista yms tai livevetoja per kierros tasolle.

Seuraa suomalaisia

 

Suomalaiset CS:GO joukkueet ENCE, KOVA ja HAVU ovat ottaneet jo kovia kansainvälisiä päänahkoja ja ENCE ehti nousta parhaimmillaan jo maailman kakkoseksi. CS:GO on kuitenkin maailmanhuipulla todella pienten marginaalien peli ja kaikki ammattilaiset pelaajat ovat pelanneet sen 10-14 vuotta peliä, joten pelituntemus on korkealla tasolla, kuten myös osaaminen. Erot tulevat joukkueiden taktiikoissa ja pelaajien hermojen pitämisestä. Jokainen ammattilainen kuitenkin osaa kartat ja pelin ominaisuudet  kuin omat taskunsa.

Ohjeena aloittavalle vedonlyöjälle: tutustu rauhassa ensin lajiin. Sitten valitse omat joukkueesi ja aloita niiden seuraaminen. Pyri valitsemaan TOP30 maailmanlistan joukkue, sillä silloin saat paljon pelattavia kohteita, koska joukkue pääsee hyvin turnauksiin. Ota seurantaan joukkueen sosiaalisen median kanavat, sillä sieltä saat tietoa, mitä joukkueelle oikeasti kuuluu ja hyödynnä hltv:n tilastotietoja. Sitten vain pelaamaan ja asettamaan oma panostus suosikkitiimille!

Leave a Reply