Esports osaksi festivaalikokemusta - pelialan huiput Ruisrockiin

Raha ja suomalaiset joukkuelajit

Vaikka Eurheilu ei ole rinnastettavissa täysin perinteisten urheilulajien joukkueisiin ja toimintaan, on niissä paljon samaa – ja itseasiassa monet isoista kansainvälisistä organisaatioista ovatkin osa perinteistä isoa seuraa, tai ovat kopioineen isojen perinteisten urheiluseurojen toiminnasta sopivia osia. Mutta tällä sivustolla on kirjoiteltu rahasta, ja sen puutteesta eurheilun parissa, joten ehkä oli aika ottaa vertailuun lisäksi kolme suurinta suomalaista lajia joukkuelajeista: jalkapallo, salibandy ja jääkiekko. Kuinka paljon näissä rahaliikkuu, ja kuinka moni jää voitolle. Nimittäin mm. Iltasanomat ovat kritisoinut eurheilua siitä, että se vain imee rahaa sijoittajilta, tuottamatta mitään…. IS julkaisu mm:

– Esportsista on tullut epäseksikäs pääomasijoittajille, jotka kärsivät parin viime vuoden hypestä ja liian arvokkaiksi arvioiduista esports-startupeista. Useimmat sijoittajat ymmärtävät nyt, että pelien julkaisijat ovat esportsin ensisijaiset edunsaajat, hiljattain lopetetun Juked.gg-palvelun perustaja Ben Goldhaber kommentoi alan tilannetta.

IS kirjoitti myös: URHEILUUN verrattuna esports on pitkälti heikosti organisoitua toimintaa, jossa narut ovat peliyhtiöiden käsissä. Yhtiöt voivat lähes mielivaltaisesti päättää, miten, milloin ja kuka saa osallistua kilpatoimintaan.

Näitä seuraavia katsottaessa nostetaan alkuun yksi esimerkki suomalaisesta eurheilusta, sen tämänhetken taloudellisin luvuin suurin organisaatio: ENCE Esports Oy (2021), liikevaihto 2M, tulos +170 000€

Suomalainen jalkapallo

Suomen suurin liikevaihdollisesti jalkapallon parissa on HJK Oy, jonka vuoden 2021 liikevaihto oli reilut 7 miljoonaa ja tulos 936 000 voitollinen, mutta jo verrattun Kuopion Palloseura Oy:n 3,25 miljoonan liikevaihtoon ja sillä tehtyyn 1,5 miljoonan tappioon tai SJK:n eli Seinäjoen Jalkapallokerho Oy:n 1,4 miljoonan liikevaihdon ja 1,2 miljoonan tappiolliseen tulokseen voidaan sanoa HJK:n olevan Suomen mittapuussa yhtä erikoinen jalkapallossa, kuin ENCE on eurheilussa.

Suomalaisessa jalkapallossa käytännössä jokaisen pääsarjajoukkueen toimitusjohtajat odottavat jalkapalloilun lajiliitonta ja Veikkausliigalta näkyvämpiä toimenpiteitä ja parempaa markkinointia – jalkapallo on jo jäänyt eurheilun jalkoihin uusien harrastajien määrässä. Ja jos katsottaisiin ja listattaisiin Euroopan isoimmat jalkapallojoukkueet, niin eivät niidenkään tulokset kovin kaksisia taloudellisesti olisi. Esimerkkinä Espanjan ylpeys Real Madrid teki reilun 732 miljoonan liikevaihdolla 13,2 miljoonaa tulosta viime vuonna, eikä sillä ole kuin 263 miljoonaa velkaa… kun vastaavasti Barcelonateki reilun miljardin liikevaihdon ja 98 miljoonan tuloksen kaudelta 2022 – velkaa sillä oli viime vuonna 1,5 miljardia!!!

Suomalainen jääkiekko

Konsulttiyhtiö EY:n jo perinteiseksi muodostuneessa jääkiekon liigaseurojen taloudellisessa raportissa on pahimpien koronavuosien jälkeen positiivista luettavaa. SM-liigaseurojen yhteenlaskettu liikevaihto nousi kaudella 2021–2022 114,6 miljoonaan euroon, jossa kasvua 64 prosenttia edelliskaudesta. Liigaseurojen yhteenlaskettu liiketulos oli yli 4,4 miljoonaa euroa.  Lahden Pelicans Oy teki vuonna 2022 yli viiden miljoonan liikevaihdolla 559 000 euroa voittoa, ja esimerkiksi Oulun Kärpät teki 2022 yli 11 miljoonan liikevaihdolla 2 478 000 voittoa, ja vastaavasti pienemmästä päästä HPK Liiga Oy teki 5,2 miljoonan liikevaihdolla 174 000 tulosta – eli voidaan sanoa, että jääkiekko on selkeästi ykkönen suomalaisista joukkuelajeista.

Suomalainen salibandy

Suomalaisen salibandyn F-liigassa pelaa 12 joukkuetta, joista monet ovat rekisteröityjä yhdistyksiä, aivan kuten jalkapallojoukkueistakin. Itse F-liigan oma liikevaihto oli vielä 2017 noin 1,5 miljoonaa mutta se on tullut siitä alas aina vuoden 2021 lukuun: 649 000 euroa. Koska nämä joukkueet ovat yhdistyksiä, ei niillä ole julkisia liikevaihtotietoja, eikä siten salibandy joukkueiden talouksia voi tässä vertailussa käyttää lainkaan…

Suomalaisen eurheilun tulevaisuus

Siinä missä monet edellä mainituista joukkueista ovat jopa satavuotiaita tai ainakin useampien vuosikymmenten ikäisiä, suomalaiset eurheilu organisaatiot ovat maksimissaan muutaman vuoden ikäisiä eli koko ala on todellakin vasta alkutekijöissään. Mutta suomalaiseen tapaan kuuluu ennemmin lyödä lyötyä, kun nähdä positiivisesti eteenpäin – pessimisti ei pety asenteella, mutta suomalaiset joukkueet lajissa kuin lajissa kaipaavat positiivisuutta, mutta myös suunnitelmallisuutta. Tätä kaivataan myös eurheilun parista, vaikkakin Iltasanomien kirjoittelu pelien omistuksesta pitääkin paikkansa, ja se, että isoihin turnauksiin pääseminen ja liigoihin pääseminen joukkueena saattaa olla suomalaisille organisaatioille ylivoimainen tehtävä. Markkina-alueena Suomi itsessään ei kasvata, tai mahdollista näin kansainvälisesti kilpailuilla alalla mahdollisuuksia aivan maailman kärkiorganisaatioiden tyylisen kasvuun ja kokoluokkaan. Jääkiekossa Suomi on pärjännyt, koska lajia pelataan kohtuullisen vähän, mutta siinäkin on nähtävissä, että suomalaiset ammattilaiset hakevat sen palkkansa mieluummin muualta, missä maksetaan paremmin – näin on käynyt jo myös eurheilussa, missä suomalaiset ovat pelaamassa monen muunkin pelin kuin CS:GO:n huipulla ammatikseen, mutta Suomessa on ollut käytännössä vain CS:GO pelistä viime aikoina kärkijoukkueita haastamaan yltäviä tiimejä… paitsi ENCE:n PUBG joukkue ja ENCE:n Joona Sotalan menetys Starcraftissa.

Olisiko yksi tapa sittenkin liittoutua entistä selkeämmin sellaisten jo olemassa olevien urheilujoukkueiden kanssa, jonka sateenvarjon alle eurheilujoukkueet mahtuisivat – tuomalla vain oman lisänsä kokonaisuuden vankistamiselle – ja olisiko silloin kohteena ensisijaisesti sitten jääkiekkojoukkueet Suomessa?

Leave a Reply