E-urheilu kasvaa ja ammattimaistuu

Elektroninen urheilu on kasvanut massiiviseksi ilmiöksi viimeisten vuosien aikana. Kasvun yhteydessä sitä arvostetaan enemmän. Tästä huolimatta siihen asetetaan edelleen ennakkoluuloja perinteisen urheilun piireissä. 

Elektroninen urheilu on erittäin suosittua Suomessakin ja lajin liitto kertoo sen olevan jo kolmanneksi suosituin laji nuorten miesten keskuudessa. Laji on ammattimaistunut selvästi ja nykyisin parhaimpiin tähtipelaajiin suhtaudutaan ammattimaisesti. Arvostusta saisi olla kuitenkin enemmän, koska se kohtaa edelleen harmillisia ennakkoluuloja. 

Onko se oikeaa urheilua?

Elektroninen urheilu tarkoittaa kilpaurheilua, joka tapahtuu videopelien välityksellä. Turnauksia käydään joko yksilö- tai joukkuetasolla. Pelien kokoonpanot vaihtelevat paljolti pelistä ja pelimuodosta riippuen. 

E-urheilun kilpailut keräävät yleisöä sankoin joukoin ja siitä lyödään vetoa muiden urheilulajien tapaan. E-urheilun vedonlyönti vaatii kuitenkin paljon tietoa lajista ja sen ilmiöistä.

Elektroninen urheilu on tuore tapaus urheilukartalla, mutta se on kasvanut nopeassa ajassa erittäin suureksi ilmiöksi. Laji kiinnostaa paljon ja sen tähtipelaajat alkavat olla yhtä kuuluisia kuin perinteisemmät jalkapallon ja jääkiekon pelaajat. Nopean ja suuren suosion kääntöpuolena on ennakkoluulot, jotka liittyvät sen vertailuun perinteisiin lajeihin. 

E-urheilu verrattuna muihin urheilulajeihin

E-urheilun epäilijät vertaavat innokkaasti sen ominaisuuksia ja lainalaisuuksia muihin urheilulajeihin. Sillä halutaan perustella sen asema urheilukartalla. Elektroninen urheilu pitää kuitenkin sisällään monia ominaisuuksia, joita löytyy perinteisestäkin urheilusta. 

Lajin parissa kilpailee lukuisia ammattilaisia, joiden taustajoukkoihin kuuluu suuri määrä työntekijöitä. Pelaajien arki koostuu harjoittelusta ja heidän lähes koko elämä pyörii elektronisen urheilun ympärillä. Elektroninen urheilu on päässyt myös dopingvalvonnan piiriin, millä halutaan taata oikeudenmukaista ja reilua urheilua pelaajille. 

Pelaajien arkeen kuuluu myös paljon matkustelua, mikä tarkoittaa useita päiviä ulkomailla. Ottelut kiinnostavat ja keräävät massoittain silmäpareja. Matseja seurataan innokkaasti joko paikan päältä tai erilaisten laitteiden välityksellä. Suosikkijoukkuetta halutaan kannattaa ja otteluista lyödään vetoa. 

Arvostus asteittain kasvanut

Ennakkoluuloista huolimatta elektroninen urheilu nauttii suurta suosiota. Sen merkittävyyteen on alettu havahtua täällä Suomessakin, jossa valtamediat uutisoivat aktiivisesti suomalaisjoukkueiden pärjäämisestä. 

Suomalaiset huippupelaajat ovat itse asiassa osasyynä arvostuksen kasvuun. Moni suomalainen e-urheilun pelaaja on näyttänyt hienosta taitojaan ja lahjojaan kansainvälisissä kilpailuissa. Taito ja tahto ovat olleet oikealla tasolla, mikä on edesauttanut menestymistä kilpailuissa. 

Tilaa arvostukselle löytyy edelleen ja sitä saisi olla enemmän. Suomesta löytyy maan kokoonsa nähden joukko menestystarinoita, jotka ansaitsisivat enemmän huomiota. Tulevaisuuskin voi olla valoisa erityisesti, jos lajin merkitys tiedostetaan ja sitä arvostetaan sen ansaitsemalla tavalla. 

E-urheilun historia yllättävän pitkä

E-urheilun luullaan helposti olevan viime vuosien tulosta. Harva tietää, että ensimmäiset kilpailut järjestettiin jo 1960-luvulla. Tällöin otteluita pystyi näkemään Yhdysvalloissa, mutta se oli pari vuosikymmenen jälkeen tuttu näky Suomessakin. 

1980-luvulla taisteltiin Pac-Manin Suomen mestaruudesta ja lajin harrastajia on nähty samoihin aikoihin koulujen liikuntasaleissa. Tekniikka oli luonnollisesti vasta alkutekijöissään ja aivan toista luokkaa nykyaikaan verrattuna. 

Muillakin lajeilla samankaltaisia käänteitä

Elektronisen urheilun taival ei ole periaatteessa ainutlaatuinen. Urheilukartalla on muitakin lajeja, joiden matkassa on ollut samankaltaisia käänteitä. Esimerkiksi skeittailu ja lumilautailu aloittivat varsin vapaamuotoisina lajeina. Niitä ei harrastettu turhan tosissaan, mutta ne kasvoivat ajan kuluessa vakavasti otettaviksi lajeiksi. 

Nykyään skeittailu ja lumilautailu tunnetaan erittäin tavoitteellisina ja ammatimaisina urheilulajeina. Niiden parissa järjestetään merkittäviä kilpailuja ja lajit kuuluvat myös olympialaisten lajiluetteloon. 

Elektronisen urheilun tulevaisuus

Tulevaisuus voi olla sangen mielenkiintoinen elektroniselle urheilulle. Sen saapumista olympialaisiin on jo uumoiltu, mikä lisäisi taatusti sen arvostusta ja kiinnostusta entisestään. Se laajenisi myös entistä enemmän suuren yleisön eteen, jossa lajia ei seurata aktiivisesti. 

Lisäksi teknologian kehitys voi antaa hienoja mahdollisuuksia e-urheilulle. Tulevaisuudessa voidaan kehittää uusia ja mielenkiintoisia pelejä, joiden sisällöistä emme osaa edes vielä kuvitella. 

Leave a Reply