VALORANT – Videopelikopio vai uusi mahdollisuus?

Tunnettu pelivalmistaja Riot Games julkaisi kesäkuussa 2020 uuden tuotoksensa nimeltä VALORANT, jossa on huomattavasti samankaltaisuuksia Counter-Strike: Global Offensiven, Rainbow Six: Siegen ja Overwatchin kanssa. Mikä on siis VALORANT ja kannattaako siihen edes kiinnittää huomiota?

Riot Games aloitti suunnitteluprojektin vuonna 2014, jonka päämäärä oli kehittää ilmainen ensimmäisen persoonan ammuntapeli maailmanlaajuisella peliyhteisöllä. Pelin suunnittelija Joe Ziegler sanoo pelin olevan vaihtoehto vanhalla pelimoottorilla pyörivälle Counter-Strike: Global Offensivelle. Yhteneväisyydet lukuisien pelien kanssa ei siis ole sattumaa, vaan täysin harkittu päätös pelikehittäjiltä.

Pelissä pelaajat jakautuvat kahteen viiden hengen joukkueeseen, jossa jokainen voi valita oman agenttinsa, jolla on jokin tietty erikoiskyky. Yhteensä peliä pelataan 25 kierrosta, jonka aikana kummatkin joukkueet hyökkäävät, ja puolustavat omilla vuoroillaan. Vuorot vaihdetaan 12 kierroksen jälkeen ja peli päättyy silloin, kun toinen joukkueista voittaa 13 kierrosta. Hyökkääjien tehtävä on asettaa pommi (Spike) ja puolustajat yrittävät estää pommin asettamisen. Jokaisen kierroksen alussa on mahdollisuus ostaa aseita, panssareita sekä parantaa oman agenttinsa erikoiskykyjä edellisellä kierroksella kertyneiden krediittien avulla.

Kilpailullinen aspekti pelille ei ole unohtunut, sillä lukuisia turnauksia järjestetään ympäri maailmaa. Tällä hetkellä isoin turnaus on vuonna 2020 pidetty T1 x Nerd Street Gamers Invitational 25 000€ palkintopotilla. Kilpailullisuus pelin parissa kiinnostaa elektronisia urheilijoita, sillä monet entiset Counter-Strike: Global Offensiven ammattilaispelaajat ovat vaihtaneet peliä paremman pelikehittäjän, ja paremman tulevaisuuden takia. Tunnetuimmat näistä ovat Adil “ScreaM” Benrlitom, Braxton “swag” Pierce, Tyler “Skadoodle” Latham ja Jacob “pyth” Mourujärvi.

Virallisia tilastoja vuoden 2020/2021 pelaajamääristä ei ole vielä julkistettu Riot Gamesin toimesta, mutta yritys kertoi pelaajamäärän olleen betatestauksen aikana kolme miljoonaa. Twitch-suoratoistopalvelun tilastoista selviää, että peliä on katsonut samaan aikaan puolitoista miljoonaa ihmistä ja kuukausittain sitä seuraa noin satatuhatta ihmistä. Uutissivustot sekä lukuisat internet-vaikuttajat odottavat peliltä ja sen tulevaisuudelta paljon, eikä aiheetta. Riot Games on pelintekijänä tunnettu luotettavuudesta, sekä peliyhteisön kanssa kommunikoinnista, joten pelillä on potentiaalia nousta yhdeksi maailman pelatuimmista peleistä.

Leave a Reply