Pidä huolta puhelimestasi

Kuinka paljon sinä käytät älypuhelintasi päivittäin? Käytätkö sitä pelaamiseen, kavereiden kanssa viestittelyyn, striimaamiseen, kalenterina, kamerana…… muistuttajana, ruokalistaja, maksuvälineenä. Todellakin se lähes joka paikkaan meitä seuraava laite on mukana monessa arkisessa askareessamme, halusimme sitä tai ei. Käytätkö itse enää käteistä? Vai maksatko kaupassakin mobiilisti – nimittäin nykyään vain noin 10 % suomalaisista maksaa kaupan kassalla käteisellä, ja vastaavasti mobiilimaksajien määrät kasvavat. Tätä kaikkea miettiessä on hyvä myös muistaa sen oma älypuhelin, ja siitä huolehtiminen.

Puhelimesi sisältää paljon tietoa sinusta ja tekemisistäsi, riippuen tietenkin mitä kaikkea sovelluksia puhelimessasi on, ja millaisia oikeuksia ole sovelluksille antanut – mutta joka tapauksessa puhelin on niin tärkeä väline moneen arkiseen puuhaan, että jos et pidä siitä huolta, voi edessä olla ongelmia.

Puhelin ja rikkimennyt näyttö

Oletko tilannut vaikka Skalhuset verkkokaupasta suojan puhelimesi näytölle, tai ostanut peräti sellaisen lompakon tyylisen systeemin puhelimellesi – tärkeimmät kortit, pari seteliä ja puhelin = valmiina bileiltaan. Se, että hankit perussuojauksen näytölle ja kenties jotakin pehmentämään mahdollinen puhelimen putoaminen lisäävät varmasti puhelimesi käyttöikää, mutta entä sitten muuten? Älypuhelin on nimensä mukaisesti älyä sisältävä laite, joten siitä pitää myös huolehtia. Listaamme tässä nyt muutaman asian, jotka jokaisen älypuhelimen omistajan pitäisi varmistaa olevan kunnossa – saatko jokaisesta kohdasta hyväksytyn omalla kohdallasi?

Kohta 1: sovellukset

Sinä olet asentanut puhelimeesi sen käytön aikana varmasti läjän sovelluksia pelien lisäksi, mutta oletko muistanut myös poistaa sellaiset sovellukset, joita et käytä? Turhat käyttämättömät sovellukset vievät sekä puhelimesi muistitilaa, että mahdollistavat tietoturva-aukkoja käyttämättömyytensä kautta. Poista siis sellaiset sovellukset, joita et käytä.
Nykyaikaiset puhelinten muistit ovat niin kattavia, että näitä sovelluksia mahtuu melkoinen läjä puhelimeesi, ja jos olet käyttänyt puhelintasi yli vuoden, voimme melkoisella varmuudella sanoa, että olet kokeillut ainakin paria eri sovellusta, jotka ovat sitten vain jääneet puhelimeesi.

Kohta 2: päivitykset

Koska viimeksi olet päivittänyt puhelimesi, tai vielä, koska viimeksi olet päivittänyt sovellukset? Nimittäin voi tulla pienenä yllätyksenä, että läheskään kaikki sovellukset eivät päivity automaattisesti, vaan sinun pitää itse huolehtia siitä. Jokainen päivittämätön sovellus mahdollistaa tietoturvaongelma, tai ei ainakaan helpota puhelimesi käyttöä. Kannattaa siis aika ajoin tarkistaa puhelimesi asetuksista sovellustesi tilanne, ja päivittää ne sovellukset, joista päivitys on saatavilla. Ok, peleissä on välillä sellainen tilanne, samoin kuin käyttöjärjestelmissä, että sitä uusinta päivitystä ei välttämättä kannata heti ensimmäisenä päivänä päivittää, jollei tule selviä viitteitä esimerkiksi uutisissa, että niin on tehtävä. Pelin päivityksissä mennään välillä vikaan, ja voi hyvin odottaa hetken, ennen omaa päivitystä. Joissakin peleissä, varsinkin mobiilipeleissä, pelaaminen vaatii päivityksen jo siksikin, että toisilla pelaajille se jo on…

Kohta 3: Tietoturva

Moni ajattelee, ettei siellä omassa puhelimessa mitään niin salaista ole, että sitä pitäisi lukossa pitää. Ajatus on väärä, sillä väärissä käsissä älypuhelin saattaa aiheuttaa sinulle melkoisesti harmia ja maksamista. Toivottavasti olet siis vaihtanut puhelimesi pin koodin siitä 0000 tai 1234 johonkin toiseen, ja ottanut käyttöösi jonkinlaisen puhelimesi tarjoaman tietoturva/lukitustoiminnon kuten kasvojen tunnistuksen tai esimerkiksi sormenjäljet. Se erillinen tietoturvaohjelmistokaan ei ole huono idea asentaa puhelimeesi (viruksia, troijalaisia ja vaikka niitä mahdollisia kiristysohjelmia vastaan).

Kohta 4: Vakuutukset ja backup

Ei ainoastaan älypuhelimen kohdalla, vaan television ja monen muun laitteen kohdalla tulee esille kotivakuutus – kannattaa tsekata, että sinulla on sellainen, joka mahdollisesti korvaa sinulle uuden puhelimen, mikäli sille tapahtuu ”turma”, josta se ei tokene käyttökuntoon. Muutenkin kannattaa varmistaa, että oman puhelimen tiedot ovat varmuuskopioinnissa, joko itse valitsemasi sovelluksen tai palvelun kautta, tai puhelimen mukana tulleilla mahdollisuuksilla. Se ei ole kovin mukavaa, jos varmuuskopiointia ei ole käytössä ja syystä tai toisesta puhelimesi tiedot katoavat! Miten on sinulla?

Siinä oli neljä yksinkertaista kohtaa, joista sinun vähintään tulisi huolehtia, jotta puhelimesi pysyisi toimintakunnossa. Onhan niitä muitakin, mutta tässä tärkeimmät.

Puhelin ja pelaaminen

Pelaatko muuten siten, että sinulla on äänet avoimena, vai onko sinulla kuulokkeet? Ja jos sinulla on kuulokkeet niin ovatko ne originaalit, langattomat vai kunnon vastamelukuulokkeet? Puhelimeen ja sen käyttöön liittyy paljon tarvikkeita, ja lisälaitteita, joita ilmankin pärjää, mutta markkinoilla on vaikka mitä härpäkettä tarjolla – oletko sinä koskaan ostanut puhelimeesi oheen jonkin tuotteen tai laitteen, mitä et käyttänyt kuin sen kerran, kun avasit paketin, kerro meille…


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi

Suomen Urheiluliitto ja SEUL yhteistyöhön

Suomen Urheiluliitto (sul) ja Suomen elektroninen urheiluliitto ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Suomen ja Ruotsin välinen e-urheilun maaottelu tullaan jatkossa ottelemaan yleisurheilun Ruotsi-ottelun yhteydessä. Yleisurheilun ja e-urheilun Ruotsi-ottelut tullaan ottelemaan Olympiastadionilla 2024.

DNA Hubi -laite vie kokemuksen vielä pidemmälle

Vuonna 2017 lanseerattu DNA TV Hubi vei monessa kodissa sarjojen, elokuvien ja muiden ohjelmien katsomisen älytelevisio aikaan. Nyt markkinoille tuleva toisen sukupolven DNA Hubi -laite vie kokemuksen vielä pidemmälle, sillä laitteen suorituskykyä on parannettu roimasti. Keskusmuistin määrää on nostettu kahdesta gigasta kolmeen ja pienempiin kuoriin on saatu mahtumaan tuplamäärä sisäistä muistia. Ilman ulkoisia laajennuksia laitteelle voi tallentaa ohjelmia ja applikaatioita nyt 16 gigan verran.

Maamme laulu – kansallishymni joka yhdistää suomalaisia

Maamme laulu on Suomen kansallislaulu ja yksi maamme merkittävimmistä kulttuuriperinnöistä. Sen sanoitukset ovat syvällisiä ja kauniita, ja ne kertovat Suomen luonnosta ja historiasta. Maamme laulu yhdistää suomalaisia eri puolilta maata ja on tärkeä symboli kansallisen yhtenäisyyden kannalta. Sitä lauletaan juhlapäivinä, koulujen tilaisuuksissa ja monissa muissa tilanteissa, joissa halutaan juhlistaa suomalaisuutta. Maamme laulu on osa Suomen historiaa ja kulttuuria, ja se jatkaa elämäänsä tärkeänä osana suomalaista identiteettiä.

Pikku Finlandia

Pikku Finlandia edustaa kestävän kehityksen ja kiertotalouden mukaista rakentamista, sillä se on rakennettu siirrettävistä ja uudelleen käytettävistä puumoduuleista. ”Puu on vastuullinen rakennusmateriaali se sitoo hiiltä koko rakennuksen elinkaaren ajan.

Nettibingo – helppo tapa pelata ja voittaa kotisohvalta käsin

Nettibingo on hauska ja vaivaton tapa pelata bingoa ilman tarvetta lähteä fyysiselle pelipaikalle. Pelaaja voi nauttia pelistä missä ja milloin tahansa, sillä nettibingo on saatavilla ympäri vuorokauden. Lisäksi pelin aloittaminen on helppoa ja nopeaa, ja voittojen lunastaminen sujuu kätevästi verkossa. Nettibingossa voi pelata yksin tai yhdessä muiden pelaajien kanssa, mikä tekee siitä sosiaalisen pelimuodon. Kokonaisuudessaan nettibingo on kätevä ja viihdyttävä tapa pelata ja voittaa kotisohvalta käsin.

Leave a Reply