Esportsia nuorille!

Tässä hyvä paikallinen esimerkki siitä, mihin e-urheilusta on nyt ja tulevina vuosina.. Esimerkki on Lohjalta.

Esports eli e-urheilu määritellään yksinkertaisimmillaan niin, että se on digitaalisten pelien pelaamista kilpailullisesti. Monet tässä kohtaa varmasti ajattelevat, että esportsia ei voi harrastaa, jos ei ole mukana esimerkiksi joukkueessa pelaamassa. Esportsia voi kuitenkin harrastaa monella eri tavalla ja tasolla: Jotkut harrastavat sitä esimerkiksi pelaamalla kaveriporukan kesken, toiset ehkä satunnaisten muiden pelaajien kanssa. Jotkut saattavat olla mukana esportsissa pelkän penkkiurheilun tähden.

Juuri julkaistun pelaajabarometrin mukaan reilu neljännes (25,8%) 10–19-vuotiaista lapsista ja nuorista katsoo aktiivisesti esports-lähetyksiä internetissä, ja vajaa kymmenesosa (8,1%) pelaa aktiivisesti esports pelejä kilpailullisesti. Esportsia voi myös harrastaa pitämällä kisakatsomoita tai selostamalla pelejä omalle tai jonkun muun striimauskanavalle. Mahdollisuuksia on monia ja niissä haluamme myös nuorisotyön puolesta olla mukana tukemassa nuoria.

Nuorisotyö nuoren esports-harrastuksen tukena

Kun esportsia tarkastellaan kaupungin nuorisotyön näkövinkkelistä, on otettava huomioon muutama seikka. Nuorisotyö ei ole valmentamista ja tähtäämistä isoille areenoille pelaamaan. Sitä varten on olemassa urheiluseuroja, joissa ovat tavoitteina harrastaminen ja kilpailu, monilla tavoitteena myös menestyminen aikuisena urheilijana. Monet perinteiset urheiluseurat ovatkin alkaneet ottaa siipiensä alle myös esports-pelaajia ja perustaneet esports-joukkueita seuran brändin alle.

Nuorisotyössä tavoitteena on tukea nuorta omien unelmiensa saavuttamiseen ja antaa hänelle mahdollisuus kokea ja kokeilla eri asioita, joista nuori saattaa olla kiinnostunut. Esports on osa tätä isompaa kokonaisuutta. Me annamme mahdollisuuden päästä kokeilemaan eri pelejä yhdessä kavereiden kanssa, meidän aikuisten tuella. Nuorisotyössä ei keskitytä pelkästään nuoren pelaamisen harrastamiseen vaan tarkastellaan kokonaisvaltaisesti nuoren elämää, johon esports ja pelaaminen monella enenevässä määrin kuuluvat. Hyvään tasapainoiseen elämään kuuluvat harrastamisen lisäksi myös hyvä uni- /päivärytmi, terveellinen ruokavalio, liikunta ja arjen muut rutiinit, mitä ne sitten itse kullekin tarkoittavat.

Ohjaaja Jimi Kiviniemi Pelitalo Basessa, jossa nuorilla on mahdollisuus päästä
kokeilemaan erilaisia pelejä ja tutustumaan toisiin samanhenkisiin nuoriin.

Miten minä voin vanhempana tukea ja kannustaa nuorta, jos hän on kiinnostunut esportsista?

Asiaa voi ajatella vaikka tältä kantilta: Mitä jos nuori harrastaa vaikka jääkiekkoa tai ratsastusta? Miten vanhempana tukisin niitä harrastuksia? Työkalut nuoren tukemiseen ovat käytännössä samat: Ole kiinnostunut siitä, miten nuorella sujuu, kysy mitkä ovat nuoren tavoitteet esportsin suhteen ja voit vaikka katsoa nuoren kanssa yhdessä muutaman ammattilaispelin. Todella monet esports pelit ovat myös katsojaystävällisiä ja niihin on helppo päästä mukaan, kun tietää muutaman perusjutun, jotka nuori varmasti selittää, kunhan vain kysyy.

Järjestelmällinen esports-toiminta on Suomessa vielä suhteellisen uutta, eikä esimerkiksi perinteisiä “joukkueita”, joissa nuori pääsisi viikoittain harrastamaan valmennuksen alla ja pelaamaan muita joukkueita vastaan, ole juuri ollenkaan, joten monesti nuoren harrastaminen ja treenaaminen on nuoren omasta motivaatiosta ja aktiivisuudesta kiinni. Kaiken a ja o nuoren esports-harrastuksen tukemisessa on kuitenkin vanhemman kiinnostuneisuus harrastusta kohtaan.

Jos nuortani kiinnostaa esports-toiminnan aloittaminen, mutta ei tiedä mistä aloittaa?

Meillä Lohjalla toimii nuorisokeskus Harjulan tiloissa Pelitalo Base, joissa nuori voi päästä kokeilemaan erilaisia pelejä ja tutustumaan samanhenkisiin nuoriin. Meiltä löytyy myös asiantuntevia ohjaajia, jotka voivat auttaa nuorta eteenpäin, oli nuorella mikä tahansa tavoitteita esportsiin tai digitaaliseen pelaamiseen liittyen. Jos sinulla vanhempana heräsi ajatuksia tai kysyttävää nuorisotyön esports- / pelitoimintaan liittyen, voit myös ottaa meihin ohjaajiin yhteyttä. Pelitalo Basen ja ohjaajien yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.nuorilohja.fi/pelitalo

Lohjan kaupungin nuorisotyö

Artikkeli julkaistu meillä alunperin: https://www.ykkoslohja.fi/esportsia-nuorille/

Leave a Reply