Suomalaisena naispelaajana ammattilaispiireissä

Suomalainen naisammattilainen on vielä harvinaisempi kuin suomalainen miesammattilainen e-urheilupiireissä. LIsäksi viime aikoina on otsikoihin noussut yleinen asenne naispelaajia kohtaan ja mekin täällä suomiesports.fi sivustolla ajattelimme ottaa asiasta hieman enemmän selvää ja haastattelimme suomalaista ammattipelaajaa. Sara Jakobsénilla on kokemusta ammattilaispiireistä koko 2010-luvun ajan ja mielestämme hän oli yksi niistä suomalaisista pelaajista, jolta voi oikeasti kysyä, millaista se on naispelaajana pelata ammattilaistasolla.

Lähdimme ensin kyselemään aivan perusasioita, jos on niin, että et tiedä kuka Sara on:

Olen Sara Jakobsén ja pseudonyymini on Paleolite. Tulen alun perin Vaasasta mutta asun Uumajassa lääketieteen opintojeni vuoksi.

Jos olet kiinnostunut seuraamaan Paleoliten nykypelaamista, hänen striiminsä löytyy sivustomme striimivalikoimasta. Sara pelaa käytännössä lähes päivittäin jotain peliä ja löydät hänet onlinetilasta.

Koska ja mitä peliä pelasit ihan ensiksi, ja miten päädyit tietokonepelien maailmaan?

Ensimmäinen peli mitä muistan pelanneeni oli Jewel Thief niminen peli joka pyöri Windows 95-läppärillä. Meillä ei ollut tietokonetta tai pelikonsolia kotona, kunnes saimme isän vanhan työläppärin kotiin. Omasta mielestäni päädyin oikeasti tietokonepelien maailmaan aika myöhään, kun kaverini sai minua koittamaan League of Legendsiä vuonna 2011. Siitä syttyi kiinnostus ja into hankkia oma PC sekä myöhemmin aloittaa kilpapelaaminen sekä striimaaminen.

Mitä peliä pelaat nyt, ja miten suhtaudut omaan pelaamiseesi – onko se ammatti, harrastus, ajanviete?

Lopetettuani LoL:issa kilpailemisen siirryin FPS-maailmaan kun PUBG julkaistiin vuonna 2017. Olen sen jälkeen pysynyt PUBG:issa sekä single player peleissä. Tykkään simulaatiopeleistä sekä selviytymispeleistä ja suosikkejani ovat Cities: Skylines sekä Among Trees. Pelaan harrastuksena, ja joskus pelaamiseen uppoaa paljon aikaa ja joskus vähemman, opiskelujen oppimäärästä riippuen.

Mitä sanoisit aloitteleville naispelaajille, ja millaiset kokemukset sinulla on pelaamisesta miesten kanssa, olet osa tiimiä, vai joudutko yhä todistelemaan osaamisesi

En tiedä onko suomessa naisten skeneä, mutta ainakin eurooppalaisella tasolla löytyy skenejä eri peleistä. Naisten skene on välimuoto, jonka tavoitteena on saada enemmän naisia kiinnostumaan kilpapelaamisesta. Melkein puolet pelaajistahan on jo tällä hetkellä naisia. Jos on kilpailuhenkinen, ja esimerkiksi joukkueurheilutaustaa ehdottaisin lämpimästi kilpapelaamista harrastuksena. Se on vain harmi, että miehillä on yleensä monen vuoden etumatka pelaamisesta harrastuksena, koska se on pojille hyväksyttävä ajanviete. Meidän täytyy siis vanhempina muuttaa käsitystämme siitä, mitkä ovat hyväksyttäviä harrastuksia lapsillemme, ja antaa myös tytöille mahdollisuus aloittaa pelaaminen, jos se heitä kiinnostaa. Tämä on vaikea kysymys ja en näe tällä hetkellä, että naisia otettaisiin kilpapelijoukkueisiin suomessa ja tämä on tietenkin harmittavaa.

Mikä pelaamisessa on parasta?

Se että voit tehdä pelaamisesta ihan omankaltaistasi. Voi kilpailla ja tähdätä koko ajan paremmaksi tai sitten rentoutua koulun/töitten jälkeen pelien ääressä. Olemme kaikki pelaajia ja meidän pitäisi hyväksyä kaikki sekä välttää gatekeepaamista.

Jos ei puhuta tulevaisuuden toiveista, mutta mitä tavoitteita on tulevalle vuodelle 2021?

Aloitan ensi vuonna kliinisen osan opinnoistan,i joten minulla on syksynä muutto edessä. Muuten toivon, että saan viettää enemmän aikaa perheen kanssa ja matkustaa Suomeen useammin.

Leave a Reply