Suomalainen Eurheilu ja sen tulevaisuus

Olemme useampina kertoina miettineet ja kirjoitelleen täällä sivustolla suomalaisesta eurheilusta ja sen tulevaisuudesta. Viime vuonna osallistuimme jopa yritysideakilpailuun ajatuksena kehittää alaa eteenpäin, mutta vaikka idea oli hyvä ja saimme sille tunnustusta, rahoitusta ei kuitenkaan löytynyt.

Suomessa mediassa suomalainen eurheilu on useimmiten joko CS:GO turnauksia, satunnaisia Sotalan turnausvoittoja Starcraft II:ssa ja joitain muita isojen turnauksien osallistumisia, mutta isossa mediassa ei liiemmin kuitenkaan kirjoitella suomalaisesta eurheilusta laajemmin – me haluasimme kirjoittaa, mutta meilläkin on rajatut mahdollisuudet, resurssit ja osaaminen. Siksi tähän kaikkeen eilen lukemani Milan Svedjan kirjoittama haastattelu ENCE:stä tuntui erikoiselta. Eikö muka tosiaankaan muualla Suomessa ole otetta CS:GO koulutukseen? Mielestäni on, mutta tottakai yksittäinen organisaatio tuo asiat oman näköisesti esille, kun pääsee puhumaan ja esille sivustolla jolla on noin 6 miljoonaan lukukertaa kuukaudessa!

Tuomme tuon HTML haastattelun tännekin suomeksi. Tässä siis Milan haastattelee ENCE:n Eemeli Ikosta ja Joona “natu” Leppästä. Toivomme teiltä hyvät lukijat myös kommentteja joko täällä tai sosiaalisessa mediassa aiheeseen. Kysehän ei ole siitä, etteikö Eemelillä ja Joonalla olisi kokemusta CS:GO pelistä, mutta onko Suomen tilanne todella näin karu?

ENCE @hltv.org

Lähde: https://www.hltv.org/news/34350/more-than-just-an-academy-team-how-ence-is-investing-into-finlands-future

Akatemiahankkeet eivät ole kaikki samanlaisia. Joissakin tapauksissa nämä ovat yksinkertaisesti toissijaisia joukkueita, jotka organisaatio on rakentanut muutamasta nuoresta mahdollisuudesta ja kokeneemmasta valmennushahmosta. Tavoitteena on saada heidät kilpailemaan WePlayn Akatemialiigassa ja muissa alemman tason tapahtumissa, ja usein visio ei ylitä villejä toiveita voittaa jättipotti tähti tekeillä ylentääkseen pääjoukkueeseen.

Toiset rakentavat nuoriso-ohjelmansa monimutkaisemmin. NAVI on ollut ehkä alan suurin edelläkävijä, sillä se on luonut järjestelmän, jossa on useita tasoja, alkaen lähes ruohonjuuritasolta ja syöttäen NAVI Youth –listalle ja NAVI Juniorille aina CS:GO:n korkeimmalla tasolla kilpailevaan pääjoukkueeseen asti.  Valeriy “b1t” Vakhovskiy ja Ilja m0NESY Osipov ovat tämän rakenteen varhaisia tuotteita kahtena kiiltävänä esimerkkinä pelaajista, jotka siirtyivät junioriluettelosta suuriin peleihin, kuten muut organisaatiot haaveilevat löytävänsä akatemiayrityksistään.

ENCE on toinen organisaatio, jolla on suurempi visio nuoriso-ohjelmastaan kuin se, että ylimääräinen joukkue kilpailee turnauksissa, joihin pääjoukkue on liian hyvä. Heidän uusi akatemiaohjelmansa, joka on päässyt nopeasti vauhtiin sen jälkeen, kun se julkistettiin vuoden alussa, on investointi Suomen tulevaisuuteen ja tapa antaa nuorille lupaaville pelaajille polku, jota maassa ei aiemmin ollut.

Yritämme puuttua siihen, että nuorilla ei ole ollut polkua hakea apua siihen, mitä edes tarkoittaa ura ammattilaispelaajana

ENCE:n perustaja Joona “natu” Leppänen kertoo HLTV:lle ohjelman käynnistämisen filosofiasta. Heillä on ollut vain muutama vanha pelaaja auttamassa, jotka eivät välttämättä anna heille parasta esimerkkiä – jos olen täysin rehellinen – siitä, kuinka olla pelaaja, miten käyttäytyä.

Se, mitä toivomme tekevämme, on antaa hieman toivoa suomalaisille pelaajille johtavana esports-joukkueena, että yritämme aktiivisesti auttaa suomalaista yhteisöä ja suomalaista näyttämöä löytämään nämä timantit karusta ja antamaan heille mahdollisuuden oppia nollapäivästä lähtien, mitkä ovat perusasiat, jotka sinun on ymmärrettävä, ja vaatimukset sille, että jonain päivänä olet ammattimainen. Haluamme olla kattavin harjoitusohjelma, joka auttaa pelaajia henkisesti ja pelissä. Suomessa ei ole resursseja ruohonjuuritason koulutukseen, ammatilliseen harjoitteluun nuorten kanssa. Uskomme, että potentiaalia ja lahjakkuutta on aika paljon, varsinkin täällä Suomessa, mutta myös globaalisti, joten haluamme olla paikka, jossa on oikea ilmapiiri, työmoraali ja ammattitaito auttaa nuoria lahjakkuuksia.

Eemeli Ikonen, ENCE Academy Program Lead, jonka organisaatio palkkasi aiemmin tänä vuonna johtamaan nuorten kehitystyötään.

Tarkoittaako Eemeli puheella, että ENCE kuorii kermat päältä….. – Suomiesports toimitus

Yritämme ratkaista ongelman, että nuorilla ei ole ollut polkua hakea apua siihen, mitä ammattipelaajan ura edes tarkoittaa

Joona “natu” Leppänen

Tämä uusi ohjelma ylittää selvästi viisi pelaajaa, jotka näet organisaation uudessa ENCE Academy –kokoonpanossa, jotka ovat juuri pelanneet ensimmäisen kautensa WePlay Academy Leaguessa ensimmäisen yhteisen kuukauden aikana ja näyttävät kilpailukykyisiltä, mutta lopulta putoavat ryhmissä lukuisten läheisten tappioiden jälkeen. Nämä ovat pelaajia, jotka pääsevät pelaamaan joukkueessa ja jotka näet toisinaan ottelusivuilla, mutta he ovat vain jäävuoren huippu. Pinnan alla on kymmeniä muita mahdollisia pelaajia, joita ENCE pyrkii auttamaan paitsi tulemaan paremmiksi itse pelissä, myös saamaan käsityksen siitä, mitä ammattilaisjoukkueessa olemisen yksityiskohdat ovat.

Haluamme pelaajajoukon, joka lopulta laajenee, mutta aluksi puhumme todennäköisesti 10-20 pelaajasta, joita pidämme silmällä kuukausittain, annamme heille erilaisia tehtäviä, joita mielestämme heidän pitäisi parantaa.

natu

Vaikka ohjelma on vielä lapsenkengissään, se on jo alkanut ENCE:n ja Esportalin yhteistyön ansiosta, joka on erityisesti suosittu Pohjoismaissa. Nuoret näkymät ovat kilpailleet erityisillä kuukausitikkailla, ja huhti- ja toukokuun tikkaiden parhaat pelaajat valittiin käsin ENCE:n päämajaan Helsinkiin elokuun alussa. He tapasivat ja pelasivat nykyisen akatemiajoukkueen kanssa ja ehtivät keskustella Natun ja General Manager Niklas “Willkey” Ojalaisen kanssa joukkueen rakentamisen perusteista.

Esportal on ollut foorumi löytää niitä henkilöitä, joilla on kiinnostusta, joilla on halu viedä se seuraavalle tasolle ja olla osa tällaista ohjausta. Teimme listan pelaajista, jotka on kutsuttava, vierailtava, koska he eivät välttämättä ole aiemmin käyneet esports-joukkueen tiloissa, antaaksemme heille mahdollisuuden pelata ja antaaksemme heille hieman kokemusta, mutta myös mahdollisuuden meille esitellä nämä kaverit, nähdä, millaisia he ovat ihmisinä. Pyysimme heitä pelaamaan yhdessä akatemiapelaajiemme kanssa erityyppisissä sekoituksissa, jotta he saisivat kokemuksen pelaamisesta LAN-ympäristössä, meillä oli heille palkintoja, ja kaikilla oli todella hauskaa. Aiomme saada lisää näitä.

natu

Tällaisten tapahtumien ja koko ENCE Academy Program -ohjelman tavoitteena ei ole vain kehittää paikallista skeneä, vaan myös löytää ja hioa lahjakkuutta akatemian kokoonpanoon ja mieluiten pääjoukkueeseen. Järjestö joutui kansainvälistymään, kun sen suomenkielinen rosteri hajosi vuoden 2020 lopussa, mutta nyt se tekee sijoituksen, joka voisi jonain päivänä palata juurilleen.

Se on lopullinen tavoite, että jossain vaiheessa akatemiaohjelmamatkaamme kehittäisimme sellaisia kykyjä, jotka nousisivat päälistalle

ENCE:n Akatemiaohjelman johtaja Eemeli Ikonen

Suomalainen CS ei ole ollut hyvässä paikassa vähään aikaan. Meidän piti mennä kansainväliseksi, jos halusimme pysyä kilpailukykyisinä pari vuotta sitten, koska kova tosiasia, että pelaajien suhteen ei vain ollut tarpeeksi syvyyttä, jotta voisimme tuoda. Isossa kuvassa teemme tätä pääjoukkueemme syöttölaitteena. Se on unelma, eikö? Mutta myös elvyttää suomalaista näyttämöä. Olemme iloisia, jos vaikkapa joku suomalaisista kilpailijoistamme haluaa ostaa yhden pelaajistamme. Se on onnellinen päivä, olemme tehneet asiat oikein siinä vaiheessa.

natu

Se on lopullinen tavoite, että jossain vaiheessa akatemiaohjelmamatkaamme kehittäisimme sellaista lahjakkuutta, joka nousisi päälistalle. Pitkän tähtäimen asia on tietysti se, että vaikka meillä ei olisi paikkaa päälistallamme, kehittäisimme sellaisia pelaajia, jotka pystyisivät siirtymään jonnekin kansainvälisesti.”

Ikonen

Mielenkiintoista on kuitenkin, että ENCE ei katso vain suomalaisia lahjakkuuksia, kun on kyse akatemiajoukkueesta, joka todella pääsee kilpailemaan. Se koostuu tällä hetkellä pelkästään suomalaisista, mutta pitkässä prosessissa otettiin huomioon monia kansainvälisten markkinoiden pelaajia. Tämän lisäksi, huolimatta alkuperäisestä kehotuksestaan vain suomenkielisille hakijoille, organisaatio palkkasi brittiläisen valmentajan, joka ei puhu entisen Endpoint Academy -kipparin George “Whitey” Whitey Whiten  kieltä yksinkertaisesti siksi, että hän oli paras ehdokas.

Mitä tämä sitten tarkoittaa kokonaisuuden kannalta? Suomi on pieni maa, mutta jos kuitenkin rajallisilla resursseilla lähdetään tuomaan pelaajia ulkomailta, mitä se tarkoittaa suomalaisille kyvyillee? Yksittäinen organisaatio ei voi ottaa vastuuta koko maan pelin kehityksestä, eikä se voi niin mennäkään – Suomiesports toimitus

Olimme varmoja, että meillä on kolme suomalaisen ytimen pelaajaa. Kaksi viimeistä paikkaa olivat [avoimia ulkomaisille pelaajille] – jos löytäisimme todella hyviä piilotettuja helmiä tai erittäin hyviä kykyjä, jotka voisimme päästä joukkueeseen, ottaisimme ne. Mutta tilanne oli, että löysimme viisi todella hyvää suomalaista pelaajaa, jotka klikkasivat todella hyvin yhteen.

Ikonen

Miksi siis harkita ulkopuolisia pelaajia, kun ohjelman tavoitteena on kehittää suomalaisia osaajia? Monimuotoisuus on hyvä asia, natu huomauttaa.

Emme halua rajoittaa itseämme siitä, että emme aio tuoda tuontia kokoonpanoon. Nuo kaverit voivat myös antaa tietyn erilaisen mentaliteetin, näkökulman ja lähestymistavan suomalaisille kavereille. Ja sitten heidän on opittava kommunikoimaan eri kielellä. Minusta on vain positiivista, että siellä on monimuotoisuutta.

natu

Kokemus englannin puhumisesta pelissä auttaisi varmasti mahdollisessa tulevassa siirtymisessä pääluetteloon, joka on tällä hetkellä koottu viidestä (kuudesta, kun Alvaro “SunPayus” Garcia liittyy virallisesti) eri kansallisuuksista. On selvää, että tämä on asia, jonka ENCE on pitänyt mielessään ja työskentelee jo aktiivisesti, sillä Marco Snappi Pfeifferin ja Eetu “sAw” Sahan päätiimin takana olevat kaksi keskeistä strategista  hahmoa auttavat akatemian kokoonpanoa pääsemään vauhtiin.

Snappi on jo työskennellyt joukkueen poikien kanssa ja Eetu [sAw] on työskennellyt Georgen [Whiteyn] kanssa. Yritämme jo tavallaan jäljitellä, että meillä on jonkinlainen peilaus pelityylin ja taktiikan suhteen, koska jos meillä on jossain vaiheessa tulevaisuudessa tällaista lahjakkuutta akatemiassa, ero olisi mahdollisimman pieni mennä päälistalle.

Ikonen

Tämä ei ole PR-temppu. Tämä on jotain, jonka ENCE näkee olevan todella iso osa sitä, mihin haluamme mennä organisaationa

natu

Siinä missä ylläoleva HLTV:n haastattelu kertoo meille jotain ENCE:n tulevaisuuden ajatuksista CS:GO peliä kohtaan, kannattaa myös muistaa, että ENCE on yksi niistä 24:sta ESL Proliigan joukkueista, joilla siten on hyvät lähtökohdat päästä pelaamaan hyvistä voittorahoista. Tilanne on aivan erilainen kahdella muulla nyt rakenteilla olevalla vanhalla, mutta uudestaan nousevalla kokoonpanolla eli HAVU:lla ja JANO:lla. Näillä kahdella ei ole sitä samaa organisaatiota ja rahoitusta taustalla, mikä ENCE:llä on. ENCE:llä kuten HAVU:lla on kuitenkin useita eri pelejä, joten voisi kuvitella, että akatemia ajattelua vietäisiin organisaatiossa laajemmin läpi – läpi pelirajojen, sillä ammattilaisessa pelaamisessa on monia yhtäläisyyksiä pelistä riippumatta. – Suomiesports toimitus

Leave a Reply