Kuntoiluvälineet kotiin – luo oma kotikuntosali

Onko kodissasi ylimääräinen huone tai tyhjillään oleva autotalli? Kuntosali kotona mahdollistaa helpon treenaamisen niin peruskuntoilijalle kuin himourheilijallekin. Kun hankit nämä kuntoiluvälineet kotiin, saat itsellesi käytännöllisen kotikuntosalin! 

Kuntoiluvälineet aerobiseen harjoitteluun

Kun suunnittelet kuntosalia kotiisi, ota huomioon käytettävissä oleva tila. Tarvitset välineitä, jotka sopivat harjoitteluun ja ovat kompaktin kokoisia mahtuakseen huoneeseen. Kuntosalivälineissä tulee huomioida harjoittelun eri osa-alueet: välineitä tulisi löytyä lämmittelyyn ja aerobiseen liikuntaan, voimaharjoitteluun sekä liikkuvuus- ja kehonpainoharjoitteluun. 

Ennen voimaharjoittelua lihakset on hyvä lämmitellä aerobisella liikunnalla. Välineitä voi tietysti hyödyntää myös pelkän sykettä nostattavan kardioliikunnan harrastamiseen. Tähän kategoriaan lukeutuvia laitteita ovat juoksumatto, soutulaite, kuntopyörä ja cross-trainer. 

Kotikuntosalin juoksumatto tarjoaa helpon ja tehokkaan tavan juosta tai kävellä sisätiloissa. Hyvä juoksumatto takaa, että juoksuharrastus jatkuu säästä huolimatta! Kun valitset juoksumattoa, kiinnitä huomiota juoksumaton maksiminopeuteen, kallistuskulmaan ja painorajaan. Hobby Hallin verkkokaupasta voit valita laadukkaan juoksumaton kuntosaleilta tutuilta merkeiltä, kuten Tunturilta, Kettleriltä tai Gymstickiltä. 

Toinen yleisesti kardioliikunnassa käytetty laite on soutulaite. Soutulaite vie vähemmän tilaa kuin juoksumatto ja liike kohdistuu alaraajoja enemmän myös ylävartaloon. Soutaminen vahvistaa selkä- ja hartiaseutua sekä parantaa kestävyyttä. 

Kolmas vaihtoehto kotikuntosalin aerobiseksi liikunnaksi on kuntopyörä. Se sopii sinulle erityisesti silloin, jos pidät pyöräilystä ja haluat tehokasta treeniä jaloille. Kuntopyörä sopii hyvin kotikuntosalille, sillä kuntopyöriä on markkinoilla monia erilaisia. Esimerkiksi Hobby Hallin verkkokaupassa on tavallisten kuntopyörien lisäksi myös spinningpyöriä sekä pieneen tilaan mahtuvia minikuntopyöriä. 

Mikäli mikään edellä mainituista ei innosta sinua aerobisen liikunnan pariin, harkitse cross-trainerin hankkimista. Cross-trainerin hyvä puoli on se, että saat sekä ala- että ylävartalon treenin yhtä aikaa. Huono puoli on se, että laite vie yleensä enemmän tilaa kuin esimerkiksi kuntopyörä. 

Satsaa näihin voimaharjoitteluvälineisiin

Valitse voimaharjoitteluun laitteita, joilla voit tehdä useamman kehonosan treenin samalla laitteella ja jotka mahtuvat pieneen tilaan. Kotikuntosalilla on hyvä olla penkki, jonka korkeutta ja kallistuskulmaa pystyy säätämään. Näin voit tehdä penkillä liikkeitä sekä maaten että istuen. Penkki on hyvä väline erilaisten käsi-, selkä- ja rintalihasliikkeiden toteuttamiseen, mutta toimii apuna myös kyykyssä tai lantionnostossa.  

Hanki kotikuntosaliisi riittävä valikoima käsipainoja. Jos tilaa on vähän, hanki käsipainot, jonka levymäärää voi säätää. Toinen hyvä hankinta on levytanko ja treeniisi sopivan painoiset levypainot. Näillä välineillä pystyt toteuttamaan koko vartalon treenin pienemmälläkin kotikuntosalilla. Jos hankit levytangolle telineen, voit hyödyntää tankoa paremmin kyykyissä ja myös penkkipunnerruksessa yhdessä hankkimasi penkin kanssa.

Mikäli kotikuntosalillasi on tilaa, harkitse jonkun itsellesi tarpeellisen kuntosalilaitteen hankintaa. Kotiin parhaimpia hankintoja ovat monitoimilaitteet, joissa on monta laitetta samassa. Monipuolinen laite sisältää esimerkiksi ylä- ja alataljan sekä mahdollisesti vielä jonkun jaloille tarkoitetun laitteen. Ota selvää, mitkä ovat laitteelle suositeltu käyttäjän pituus ja paino. Tarkista myös mukana tulevat välineet, kuten tangot ja vetokahvat huolellisesti ennen ostopäätöstä. 

Muista myös lisävarusteet ja kotikuntosalin sisustus

Kotikuntosalilla kannattaa huomioida myös liikkuvuus- ja kehonpainoharjoittelu. Ainakin jumppamatto kannattaa hankkia. Sen lisäksi voit hankkia tarpeen mukaan esimerkiksi jumppapallon tai leuanvetotangon. 

Erilaiset kuminauhat ja muut apuvälineet voivat tuoda tehokkuutta harjoitteluun. Ne ovat myös hyviä välineitä mukaan matkalle, ellet sitten varaa huonetta kuntosalilla varustetusta hotellista esimerkiksi Helsinki Hotellit -sivulta. 

Huomioi kotikuntosalilla laitteiden ja välineiden lisäksi myös sisustus. Kuntosalin suuret peilit auttavat seuraamaan ja tarvittaessa korjaamaan liikerataa harjoituksen aikana. Lattiaa peittävä matto suojaa lattiaa, vaimentaa ääntä ja ehkäisee liukastumista. Löydät kotikuntosalin laitteet ja sisustustarvikkeet Hobby Hallin verkkokaupasta.

Leave a Reply