a

Lorem ipsum dolor sit amet, elit eget consectetuer adipiscing aenean dolor

Loma ja rentoutuminen

Me haemme lomalta sekä kokemuksia, elämyksiä että rentoutumista. Mutta rentoutuminen on hyvä aloittaa jo kotona, ennen lomaa, ettei sitten loman ensimmäiset päivät mene pienessä flunssassa tai vastaavassa, kun oma keho laittaa itsensä lomalle kerralla – eli tulee ns. lomaflunssa.

Monet meistä nimittäin odottavat niin paljon sitä lomareissua, että töissä painetaan pitkää päivää kovalla paineella ja stressillä ja unohdetaan sen oman kehon huolehtiminen. Miten siis varmistaisit, että loman alku ei menisi pilalle?

Nuku hyvin ennen matkaa

Nukkuminen on yksi kehomme ja mielemme tärkein ”työ”, meidän tulisi nukkua joka vuorokausi se 7-9 tuntia ja jos se ei tunnu riittävän, niin parikymmentä minuuttia torkkua siinä keskellä päivää – ei kuitenkaan enempää. Yksi kikka on laittaa se älypuhelin hyvissä ajoin pois käsistä niin aivot eivät saa sitä sinistä valoa ja kuvittele, että vielä olisi päivä. Toisaalla voit kokeilla CBD-öljyn rentouttavaa vaikutusta yöuneen ja omaan stressitasoon. CBD-öljy on luonnontuote, joka kylläkin valmistetaan laboratoriossa ja sitä voit ostaa useista verkkokaupoista, luontaistuoteliikkeeistä ja isoista tavarataloista. Se on aika trendituote ja sillä kerrotaan olevan auttavia ominaisuuksia moneen asiaan, mutta lue lisää itse ja päättele, onko CBD-öljy tuote, jota voisit kokeilla nukkumisen auttamiseksi. CBD- öljy ei ole lääke, se on luonnontuote ja siksi sen vaikutuksetkaan eivät ole niin tutkittuja kuin lääkeaineiden.

Syö hyvin

Syöminen ja nukkuminen yhdessä muodostavat jo hyvän pohjan päivän onnistumiselle. Hyvä aamiainen antaa energiaa päivän töille ja oikein ajoitetut välipalat, lounas ja illallinen tuovat tasaisesti energiaa keholle ja mielelle päivän töiden tekemiselle. Älä kuitenkaan sorru pikavaihtoehtoihin, kuten energiapatukat tai energiajuomat. Ne useimmiten antavat kyllä nopeasti energiaa, mutta energiatason lasku on niiden jälkeen parin tunnin päästä entistä rajumpi. Suosi ennemmin hedelmiä tai tee vaikka välipalaksi voileipä mukaasi.

Kun sitten pääset sinne lomalle, vaihda vapaalle ja kokeile paikallisia ruokia omien mahdollisuuksien mukaisesti. Älä kuitenkaan ole uhkarohkea, ei ole kivaa olla kipeänä koko matkaa. Uudet kokemukset ovat ruoan kautta mielenkiintoisia ja voit löytää myös uusia tuttavuuksia, joista voi syntyä ystävyyksiä, jos vierailet useamman kerran samassa ravintolassa vuodesta toiseen.

Matkalla voi helposti syödä myös liikaa, joten matkallakin on hyvä pitää kohtuus mielessä ja esimerkiksi buffet-pöydissä ottaa omalle lautaselle vain sen verran kuin on ajatellut syödä. Lisää voi aina hakea, mutta ei ole järkevää ottaa älyttömästi ja heittää ruokaa roskiin vain siksi, että sitä on paljon tarjolla.

Kanarian saarilla jos olet ensimmäistä kertaa matkassa, muista maistaa vähintään kerran kanarian omia suolassa keitettyjä perunoita, rapsakkaa kanaa ja mojo-kastiketta. Kokeile myös paikallisten tapaksia.

Muista liikunta

Ennen matkaa on hyvä huolehtia myös oman kehon liikkuvuudesta. Useamman tunnin lentomatka on rasite kehollesi ja siksi on hyvä ennen matkaa käydä ainakin kävelylenkeillä kohtuullisen useasti. Käveleminen jo auttaa kehoasi ylläpitämään toimintakuntonsa. Liikkumisesta on hyötyä myös silmillesi ja aivoillesi. Jos liikut vaikka luonnossa, on se lepoa silmillesi ja mielellesi, vaikka linnut laulaisivat ja tuuli puhaltelisi puissa – ne ovat luonnon ääniä, joihin me olemme tavallaan tottuneet vuosituhansien kehityksemme aikana. Aivot virkistyvät, kun liikunnan aikana erittyy aivojen henkistä toimintakykyä kohottavia mielihyväaineita, endorfiinejä. Kaikenlainen ruumiillinen rasitus lisää endorfiinien eritystä ja hyvän olon tunnetta.

Älä stressaa turhasta

Maailmassa tapahtuu koko ajan paljon sellaista, mille emme voi itse mitään, joten niistä asioista on turha stressata. Elä omaa elämääsi omalla tavallasi, ota toiset ihmiset, luonto ja itsesi huomioon, se riittää. Ole vastuullinen itsellesi ja tee sellaisia päätöksiä, jotka tukevat sinun omaa elämääsi. Oikeat päätökset tukevat usein myös koko yhteiskunnan kehitystä oikeaan suuntaan. Kun työpaine hellittää lomalle jäädessä, olo ei olekaan ehkä heti auvoinen, ja stressi saattaa nostaa päätään ikään kuin jälkijunassa. Ihmisen tapa reagoida stressiin on yhtä yksilöllinen kuin sormenjälki. Tunnista oma tapasi, ja hyväksy se. Silloin ei energia kulu siihen, että taistelet itseäsi vastaan.

Stressinhallinta on itsetuntemuksen kehittämistä, ja sitä voi vahvistaa läpi elämän.

Leave a Reply